Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDocumentar de și despre George Michael, la DokStation


     Viața și cariera apreciatului muzician britanic George Michael fac subiectul unui nou documentar, ce va fi prezentat în premieră națională, la București, la cea de-a treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival (13-16 septembrie 2018).
     George Michael: Freedom (Extended Director’s Cut) (2018, regia George Michael, David Austin) se concentrează asupra perioadei de formare din viața și cariera artistului laureat cu Grammy, culminând cu lansarea albumului său multi-premiat, Listen Without Prejudice Vol. 1, și cu celebrul proces intentat casei sale de discuri. Filmul explorează și latura personală a muzicianului, aducând în discuție moartea partenerului său, Anselmo Feleppa.
     Filmat înaintea decesului prematur al artistului, documentarul este narat chiar de către George Michael, care a fost extrem de implicat în realizarea acestui proiect. Astfel, filmul conține secvențe în exclusivitate, din arhiva personală a muzicianului, dezvăluind transformarea acestuia într-unul din cei mai influenți artiști din toate timpurile, care s-a luptat singur pentru drepturile muzicienilor, încercând să schimbe regulile industriei muzicale.
     Documentarul conține interviuri cu apropiații lui George Michael, celebrități și legende ale muzicii, precum Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Mark Ronson, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean Paul Gaultier, James Corden și Tony Bennett. În film mai apar și cele cinci supermodele din videoclipul Freedom ’90, regizat de David Fincher – Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Tatjana Patitz și Linda Evangelista – care se reunesc pentru prima dată pentru a vorbi despre experiențele din timpul filmărilor.
     Un alt titlu important la cea de-a treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival este Hansa Studios: By The Wall 1976-90 (2018, regia Mike Christie) – povestea legendarului studio de înregistrări situat la câțiva metri de Zidul Berlinului, la granița fizică și metaforică dintre vest și est.
     Din selecția de anul acesta a DokStation Music Documentary Film Festival mai fac parte Cassette: A Documentary Mixtape (2016, regia Zack Taylor, Georg Petzold) – un tribut adus casetei audio, un format revoluționar ce a schimbat relația ascultătorului cu muzica, cu mărturii de la Henry Rollins, Thurston Moore, Ian MacKaye, dar și de la trupe noi care încă lansează muzică pe casetă – și Desolation Center (2018, regia Stuart Swezey), o călătorie înapoi în anii ‘80, în perioada de glorie a punk-ului avangardist din Statele Unite, când Minutemen, Sonic Youth și Meat Puppets concertau la primul festival organizat în inima deșertului californian.
     Detalii: www.dokstation.ro
(10.05.2018)

Tags: dokstation 2018, dokstation music documentary film festival, george michael

Comments: