Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDivanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară începe în Portul Cetate


După cele două zile de proiecții în Craiova, duminică, 23 august, Divan Film Festival s-a mutat în locul tradițional de desfășurare, Portul Cultural Cetate,

unde a fost proiectat lungmetrajul regizat de Goran Marković, Turneul / Turneja (2008). La proiecție a fost prezentă și Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiovei.
     Luni, 24 august, de la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, va avea loc proiecția documentarului Aliyah DaDa, în prezența regizoarei Oana Giurgiu, iar de la ora 21.30 va fi reluat, în aer liber, Drumul / Yol, primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes.
     Marți, 25 august, vor începe dezbaterile din cadrul simpozionului anual, moderat de Marian Țuțui (director artistic Divan Film Festival) și Lydia Papadimitrou (profesor universitar la Universitatea John Moores din Liverpool).Vor participa Ghergana Donceva (Bulgaria, Institutul de Balcanistică), precum și criticii de film Magda Mihăilescu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici și Andrei Șendrea (România). În cadrul simpozionului de anul acesta, a cărui temă este “Drumuri și răspântii”, va fi lansat volumul “Ero iși antieroi din Balcani”, care cuprinde concluziile simpozionului desfășurat anul trecut.
Prânzul de marți va fi gătit de Chef Cezar Munteanu, cunoscut în lumea artei culinare pentru contribuțiile sale la dezvoltarea a numeroase manifestări gastronomice, precum și pentru proiectele de voluntariat
ce sprijină categorii defavorizate.
De la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, vor rula două producții românești: Toto și surorile lui – documentarul lui Alexander Nanau, proaspăt câștigător al premiului Heart of Sarajevo pentru Celmai bun documentar la ediția cu numărul 21 a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo – și Nu există în lumea asta, în prezența regizoareiAndreeaVălean.
De la ora 21.30, înValeaCinematografică, va avea locproiecția filmului Mica Anglie / Mikra Anglia (R. PantelisVoulgaris, 2013), la care va asista protagonistul Andreas Konstantinou.
În Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți.
Filmul va fi urmat de concertul trupei Impex, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.
     Miercuri, 26 august, de la ora 18.00, va fi proiectat un calup de scurtmetraje din România și Serbia: Colegi de clasă / Klasici (R.Milan Smiljanić, 2014), Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Seară cu radio / Veče uz radio (R. Miloš Tomić, 2015), Calea Dunării (în prezența regizorului Sorin Dorohoi, 2014) și Carne de iepure (R. Gabriel Achim, 2014).
De la ora 21.30, va avea loc, în prezența actorilor Dan Nuțu și George Mihăiță, proiecția aniversară a filmuluilui Andrei Blaier, Ilustrate cu flori de câmp.
     Ziua de joi, 27 august, va începe cu o serie de scurtmetraje de la Festivalul Altcine Action! 2014, de la ora 10.00: Isus s-a oprit la Ghizi / O Christós stamáti̱se stou Gyzi (R. Amerissa Basta, 2013, Grecia), Linda ( în prezența regizoarei Antonia Milcheva, 2012, Bulgaria), Ghinka / Ginka (R. Antonia Milceva, 2014), Pinguini / Penguins (R. Dimitris Zahos, 2012, Grecia), Amel (R. More Raca, 2012, Grecia), Half-Board Heaven (R. Giorgos Ktistakis, 2012, Grecia), Botev e idot / Botev e idiot (R. Deian Bararev, Bulgaria, 2012).
Din calupul de scurtmetraje românești și sârbești care va începe la ora 12.00 face parte și Ela, Panda și Madam (România, 2013), care va rula în prezența regizorului Andrei Răuțuși a monteurului Eugen Kelemen.
De la ora 20.00 va avea loc concertul TreiParale, urmat de proiecția lungmetrajului Miresele / Nyfes / The Brides al regizorului grec Pantelis Voulgaris. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de facebook. 
Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, cu sprijinulConsiliuluiJudețeanDolj, CNC şi ICR și UCIN.
Detalii: facebook

Tags: divan film festival, divanul degustatorilor de film si arta culinara 2015, divanul din portul cetate

Comments: