Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, a V-a ediţie


Tema Divanului Din Portul Cultural Cetate (26-31 august) a fost „Eroi şi antieroi din Balcani”.

     În cadrul acestei ediţii a avut loc simpozionul dedicat filmului balcanic, la care au participat  nouă universitari, critici şi istorici de cinema din 7 ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, Marea Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului au fost conduse de profesor universitar Dina Iordanova (Universitatea St. Andrews din Scoţia) şi de conf. univ. Marian Ţuţui (Universitatea Hyperion din Bucureşti) şi vor fi publicate anul viitor într-un volum bilingv (română şi engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor. 
Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit şi în selecţia de filme a acestei ediţii -12 lungmetraje şi 51 de scurtmetraje. 

     Proiecţia-eveniment a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable (regia Lucian Pintilie), de la a cărui realizare s-au împlinit 20 de ani. Filmul a rulat în prezenţa regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, şi a lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco. 
Invitaţii din acest an la Divan Film Festival au fost actorul Dan Bordeianu, prezentatorul evenimentului, actriţele Dorotheea Petre, Iulia Verdeş şi Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu, care a susţinut un concert, regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar  Zikov şi Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders şi fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki. 
Spectacolele culinare au fost susţinute de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin şi de Mircea Groza, care a refăcut secvenţa de gătit pe care a interpretat-o în filmul bloggerului Radu Băzăvan (Groparu), Usturoi, care a rulat în Portul Cultural Cetate. 
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000, în parteneriat cu CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.

Detalii: facebook 
 


Tags: divanul degustatorilor de film si arta culinara, divanul din portul cetate, eroi si antieroi din balcani, film balcanic, lucian pintilie, mircea dinescu

Comments: