Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Despre limbajul cinematografic – cu Mircea Valeriu Deaca, la Cafeneaua Critică


     Sub titlul „Amintiri din epoca ecranului de argint” (coord. Ioan-Pavel Azap, Doru Pop, Cu un studiu introductiv de Doru Pop, 360 p.), Uniunea Cineaştilor din România a editat de curînd într-un volum o anchetă jurnalistică dedicată filmului nostru din perioada comunistă. Unul dintre cei 38 de critici de specialitate şi intelectuali repondenţi, Mircea Valeriu Deaca este filolog, are un doctorat francez în film şi studii audiovizuale, cu o teză despre opera lui Federico Fellini, și este, de asemenea, eseist şi artist plastic. A publicat în ultimul deceniu mai multe volume de teorie de film, din perspective precum cea „cognitivistă”, a evoluţiilor „postfilmice” ori a „scenotopilor”.
     Ion Bogdan Lefter moderează discuția despre limbajul cinematografic din perspectivă „cognitivistă” şi generalistă, despre istoria şi despre starea actuală a filmului românesc – cu Mircea Valeriu Deaca, la Cafeneaua critică, la MNLR Crețulesc, joi, 23 mai 2019, ora 19.00.
     Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu).
 
(22.05.2019)

Tags: cafeneaua critica, ion bogdan lefter, mircea deaca, muzeul national al literaturii romane

Comments: