Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDespre feminism şi drepturile minorităţilor sexuale la NexT


Drepturile minorităţilor sexuale şi prejudecăţile care persistă sunt aduse în discuţie în programul LGBT, la Festivalul Internaţional de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO).

Agenda politică a festivalului e completată de un program nou, NexT Is Feminist, o selecţie de filme care ating subiecte sensibile privind rolul şi statutul femeii în ziua de azi.
NexT Is Feminist nu cere din partea spectatorilor o iniţiere în feminism, doar o deschidere către recunoaşterea unor inechităţi sociale şi spre probleme specific feminine, dar m-aş bucura dacă i-ar provoca să înţeleagă mai bine ce e feminismul”, spune criticul Irina Trocan, care semnează selecţia festivalului alături de Andrei Rus.
Selecţionate sau premiate deja în festivaluri, scurtmetrajele din NexT Is Feminist fie invită la empatie - To Sasha With Love (r. Alexandra Dashina), un film duios cu o fată timidă, El canto (r. Ines Sedan), o animaţie caldă şi tulburătoare despre viaţa conjugală - fie ating subiecte sensibile privind rolul femeilor în societate - Beach Flags (r. Sarah Saidan), care pleacă de la competitivitatea participantelor într-un concurs iranian pentru fete-salvamar şi ajunge la o imagine mai largă şi terifiantă despre privarea de libertate a unei categorii de femei.
When Will You Be Back? (r. Alex Casianov) este un film polonez despre o mamă tânără care nu vrea să renunţe la ambiţia de a fi actriţă, An Open Letter to Feminist Trolls (r. Melissa Fabello) enumeră etichetele misogine puse frecvent femeilor şi explică cu răbdare de ce orice feministă le-ar râde în nas, iar Bad at Dancing (r. Joanna Arnow), cu voyeurismul şi umorul său sec, le cere spectatorilor să-şi ia o oarecare distanţă faţă de protagoniste. Filmele din NexT Is Feminist vor rula vineri, 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu. 
Secţiunea LGBT cuprinde şase filme provocatoare, toate proiectate într-o singură seară, pe 15 aprilie, în Club Control. Beast e un gag vizual scurt, While The Unicorn Is Watching Me (r. Shanti Masud) e cinema queer,  plin de umor şi ingeniozitate, despre un tânăr a cărui locuinţă se transformă într-o grădină a plăcerilor, iar Hermes & Aphrodite (r. Gregor Zootzky) e o animaţie despre o lume mai dreaptă şi tolerantă decât cea în care trăim. 
După ce a concurat anul trecut cu Film for a Blind Poet, Gustavo Vinagre se întoarce la NexT cu Nova Dubai, un film în care se implică, fără inhibiţii, ca regizor şi actor. Regizorul Oren Adaf e şi el protagonist în In Praise of the Day, un film îndrăzneţ şi emoţionant despre un tânăr dispus la orice pentru un telefon, ca să-şi sune mama înainte de Sabat. Un film tăios despre conflictul între generaţii, Heiraten (r. Nossa Schäfer) redă discuţia unei lesbiene cu bunica ei.  
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român şi al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene, în parteneriat cu HBO. 
Detalii: nextfilmfestival.ro / facebook

Tags: andrei rus, feminism si minoritati sexuale la next 2015, irina trocan, next film festival 2015

Comments: