Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Deschiderea sezonului 9 KineDok aduce proiecții speciale în București și alte 4 orașe, 23 - 29 mai


     KineDok, programul european care promovează documentare creative în spații alternative, ajuns deja la ediția cu numărul 9, revine în toată țara cu o selecție de 17 filme și dezbateri cu regizori, protagoniști și alți invitați speciali. Ca de obicei, documentarele provin din țările participante – Republica Cehă, Croația, Georgia, Slovacia, Ungaria și România – și vor fi proiectate cu sprijinul rețelelor de parteneri locali în multiple orașe din fiecare țară. Pe parcursul următoarelor luni vă așteptăm la proiecții în: muzee, biblioteci, licee, terase, baruri, galerii, grădini – diversificând lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema. În cadrul KineDok, orice perete poate deveni un film!
     În România, programul este organizat de Asociația One World Romania, care de asemenea suplimentează catalogul de filme cu un calup de scurtmetraje din selecția Sahia Vintage.
Deschiderea noului sezon are loc între 23 și 29 mai în 5 orașe și aduce în discuție tema justiției, între politică și politici de gen. Va fi proiectat documentarul „Procesul Anei”, în care o avocată și apărătoare a drepturilor omului trece printr-un proces care ar putea deveni un punct de cotitură pentru Georgia, în momentul în care candidează pentru a fi noul Avocat al Poporului din această țară.
Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții cu regizoarele Mariam Jachvadze și Tamara Mshvenieradze.
Programul complet al proiecțiilor de deschidere:
BUCUREȘTI
Marți, 23 mai, 19:00 / Biblioteca Națională a României, Sala „Doina Cornea” / Bd. Unirii 22. Dezbaterea cu regizoarele va fi moderată de avocata Adelina Iancu. După discuție, vă invităm să rămâneți cu noi la un pahar de vin. Intrarea este liberă.


CLUJ-NAPOCA
Miercuri, 24 mai, 18:00 / Cinema ARTA / Str. Universității 3
BISTRIȚA
Vineri, 26 mai, 19:00 / Palatul Culturii / Str. Albert Berger 10
ORADEA
Sâmbătă, 27 mai, 20:00 / MA hub / Str. Ion C. Brătianu 58
ARAD
Luni, 29 mai, 19:00 / Cinema Arta (organizator local: Citizenit) / Str. Vasile Alecsandri 2
     Spre finalul sezonului anterior, în cadrul ediției #16 a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, KineDok a organizat o dezbatere despre rolul bibliotecilor în comunitățile mici și mijlocii, explorând totodată beneficiile filmului documentar în acest context. Dezbaterea face parte dintr-un demers mai amplu al Asociației One World Romania și a avut loc la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir.
Invitații au fost Vlăduț Andreescu – bibliotecar metodist, coordonator al bibliotecilor publice din județul Dâmbovița; Alex Axinte – arhitect, cercetător, educator, studioBASAR; Radu Ciorniciuc – regizor, scenarist, jurnalist. Dezbaterea a fost moderată de Nicoleta Fotiade – expert - formator în educația media, președinta Mediawise Society. YouTube
     Organizator național: Asociația One World Romania Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia) Cu sprijinul: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
 
(16.05.2023)

Tags: kinedok 2023, one world romania 2023, procesul anei film

Comments: