Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Debutul în ziua de azi


Dl. Jon Gostin este regizor. El pregăteşte premiera unui film despre „starea de înnebunire a acestui popor”.
— Dle. regizor Jon Gostin pregătiţi premiera unui film şi se pare că întâmpinaţi unele greutăţi. Despre ce este vorba?
— Lucrez la un film, Înnebunesc şi-mi pare rău, pe un scenariu propriu, inspirat între altele şi din cartea lui Florin Iaru, film care este intrat în producţie din toamna anului trecut, la casa de filme „Star-Film 22”, al cărei preşedinte este Sergiu Nicola­escu. Actualmente filmul este în faza finală. Dorim să-i facem premiera zilele acestea.
— Este filmul dvs. de debut?
— Da. Este filmul de debut şi face trimitere la ceea ce trăim noi acum, la răstălmăcirea şi minciuna care vor duce România în prăpastie. Poate şi de aceea mă lovesc de tot felul de piedici în a face premiera.
— În ce constau aceste piedici?
— Din discuţiile mele cu dl. Dumitru Fernoagă, care conduce Direcţia Reţelei Cinematografice şi a difuzării filmelor, am înţeles că dânsul ar dori să amâne lansarea filmului.
— Care sunt motivele?
— Eu am propus ca lansarea să aibă loc pe 17 iunie. Mi s-a spus că nu se poate, deoarece atunci urma să fie premiera filmului lui Nicolae Mărgineanu, Fără identitate. Mi-a propus data de 24 iunie. Dar s-a întâmplat următorul lucru: nefiind terminate lucrările de laborator, nici pentru filmul lui Mărgineanu, nici pentru filmul meu, s-a hotărât ca premiera filmului Fără identitate să se facă pe 24 iunie, iar filmul meu să fie amânat, deşi eu aş fi dorit ca premiera să aibă loc cât mai aproape de zilele de 13-15 iunie, la care face trimitere. Consider că este folosit filmul lui Nicolae Mărgineanu ca pretext pentru amânarea filmului meu, pentru luna august, când nu prea este public sau pentru toamnă, când va fi scos, probabil, din contextul evenimentelor politice actuale şi a stării de spirit de acum.
— Este un film realizat numai pentru un anumit moment politic de vreme ce consideraţi că poate fi depăşit de evoluţia evenimentelor?
— Este un film de actualitate, despre starea de înnebunire a acestui popor. Este o radiografie a ceea ce se întâmplă cu noi, acum, în domeniul politic şi moral. Este un film avertisment. Dacă Piaţa Universităţii descoperă şi face publice nişte adevăruri, eu, în acest film, continui oarecum filmul lui Stere Gulea; personajele din Înnebunesc şi-mi pare rău cunosc aceste adevăruri, dar nu ştiu ce să facă cu ele şi înnebunesc şi... le pare rău,
— Care sunt obiecţiile care vi se aduc?
— Obiecţiile sunt de natură artistică, ei neavând curajul să spună că este un film foarte dur din punct de vedere ideologic. Mi se cere să scot trei secvenţe din film, ştiindu-se că n-o să accept acest lucru şi astfel filmul va fi blocat. Tactica este foarte abilă, drapând cenzura politică, ideologică, sub vagi argumente de nereuşită artistică. Am convingerea că, deşi filmul a fost văzut de tot S.R.I.-ul în cele 10 zile cât a stat la difuzare, în spatele acestor tergiversări se afIă anumiţi factori de cenzură ideologică, cum fi S.R.I.-ul, dlui. N.Ulieriu, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, comentator de cinema. Mai este un amănunt care ar putea fi interesant: am făcut un forşpan care se pare că i-a deranjat pe cei de la direcţia de difuzare; era acolo un interviu al meu cu un securist care spunea că nu este momentul, că nu ne trebuie acum să facem un film anticomunist şi antisecurist. Cei de la Difuzare m-au anunţat că n-au bani ca să-i facă reclamă Ia T.V.
— Deci au existat o serie de piedici care s-au ridicat. Ce credeţi că se va întâmpla în continuare?
— Eu solicit prin intermediul ziarului dvs. ca dl. Fernoagă să se ţină de cuvântul dat şi să aprobe premiera filmului pe 24 iunie, în Bucureşti. Îl rog să fie inflexibil la influenţele oculte care funcţionează perfect. Dl. Fernoagă mai are posibilitatea să ajute acest film şi să-l lanseze cum se cuvine. Dânsul este un foarte bun cunoscător al filmului şi consider că este un om de bună credinţă, până la proba contrarie. Din păcate, deocamdată încearcă să amâne premiera filmului şi mă tem că o amânare ar putea aduce o altă amânare. Sper însă că lucrurile nu vor ajunge până acolo.
(România liberă, 20 iunie 1991)

Tags: innebunesc si-mi pare rau film, interviu, jon gostin, raluca stroe brumariu

Comments: