Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„De ce eu?”, povestea procurorului Cristian Panait, ajunge la Berlin


Şase  proiecţii pentru public şi presa internaţională sunt programate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (5-15 februarie).

Povestea procurorului Cristian Panait, care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, este inclusă în secţiunea Panorama Special. 
O primă proiecţie deschisă publicului este programată vineri, 6 februarie, iar premiera oficială are loc pe 11 februarie, la ora locală 19.30, la Kino International. 
Pe covorul roşu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, trebuie să fie actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea. La seara de gală, echipa se întregeşte cu co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun şi alţi membri ai echipei. 
Tot în 11 februarie, echipa are conferinţă de presă cu jurnaliştii străini, întâlnire transmisă online. 
Producţia De ce eu? este achiziţionată de agentul de vânzări internaţionale Heretic Outreach şi va fi prezentată distribuitorilor din diverse teritorii, în cadrul European Film Market. 
Thriller-ul politic va fi lansat în cinematografele din toată ţara pe 27 februarie 2015. Filmul este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri. În rolul tânărului procuror este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. 
Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. 
Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov. 
Tudor Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin. În 2006, Legături bolnăvicioase a fost selecţionat în Panorama. 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. 
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs  şi CineLink Co-Production Market. 
În România, filmul este distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film. 
Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, ICR Berlin şi Uniunea Cineaştilor din România.
Detalii: facebook

 

Tags: cazul cristian panait, de ce eu, emilian oprea, festivalul de film berlin 2015, film romanesc, tudor giurgiu

Comments: