Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDan Dinu și Cosmin Dumitrache, doi cineaști temerari


     Documentarul România sălbatică a intat în cinematografe, precedat de știrea că a câștigat Premiul publcului la TIFF 2021. Filmul este debutul cinematografic al lui Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, doi brașoveni temerari, pasionați de natură și de imagine. Dan Dinu este fotograf și de zece ani a început să lucreze la albumul ”România sălbatică”. L-a convins pe Cosmin Dumitrache, videograf, să i se alăture și să filmeze pentru acest proiect. Cei doi au umblat prin țară, au colaborat cu World Wide Fund for Nature România, au stat multe zile la pândă pentru o imagine inedită, în orice anotimp. Ei au făcut documentarea, au filmat și au montat.
     În 2018, când a avut premiera România neîmblânzită, un documentar realizat cu un buget foarte mare, de o echipă numeroasă de profesioniști din Marea Britanie, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache nu s-au lăsat copleșiți. Aveau deja foarte mult material, aproape 100 de ore de filmare, și credința că abordarea lor va fi diferită, mult mai personală. Anul trecut, au trimis un fragment de film la Transilvania Film Festival, iar echipa de acolo și-a dat seama că au ceva special. Tudor Giurgiu a devenit co-producător, pentru Libra Film, la fel echipa de la Avanpost, unde s-a realizat post-producția. Adrian Titieni a fost încântat să fie vocea povestitorului, iar Alexei Țurcan a compus muzica.    
     Succesul filmului România sălbatică este dovada tenacității și profesionalismului celor doi cineaști. Următorul lor proiect de documentar este Delta Dunării.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: cosmin dumitrache, dan dinu, romania salbatica documentar

Comments: