Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cristi Puiu, Ada Condeescu şi Siniša Dragin la Festivalul de la Sarajevo


     Cei doi regizori sunt invitaţi la proiecţiile filmelor Les Ponts de Sarajevo şi Pădurea, iar Ada Condeescu participă la premiera internaţională a lungmetrajului Love Island, în care are un rol principal.


     Festivalul de Film de la Sarajevo (15-23 august), care oferă Trofeul Heart of Sarajevo, are o semnificaţie specială în acest an - se împlinesc 100 de ani de la Primul Război Mondial, în care oraşul a jucat un rol important. În plus, festivalul are probleme de finanţare, aşa că mulţi cineaşti vor să participe la eveniment. Inima, care e simbolul festivalului, a apărut în 2004, creată de Agnes B., care e şi unul dintre sponsorii evenimentului. 
     Cristi Puiu a fost invitat la seara de gală a celei de-a XX-a ediţii a festivalului, la vizionarea omnibusului Bridges of Sarajevo/Les Ponts de Sarajevo, realizat de 13 regizori europeni, printre care şi Jean-Luc Godard. Tema este rolul oraşului Sarajevo în declanşarea Primului Război Mondial. „ Cineaşti talentaţi, din generaţii diferite şi de mai multe naţionalităţi creează o viziune specială”, scrie în prezentarea omnibusului de 114 minute, produs de  Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Elveţia, Italia, Portugalia, Germania, în 2014. Scurtmetrajele care compun Les Ponts de Sarajevo sunt regizate de Aida Begić, Leonardo di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergey Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde. 
     Tot pentru un eveniment special e invitată şi Ada Condeescu. Filmul Love Island (2014), co-producţie Croaţia, Germania, Bosnia şi Herzegovina, Elveţia, este regizat de Jasmila Žbanić şi-i are în rolurile principale pe Ariane Labed, Ermin Bravo, Ada Condeescu, Franco Nero. Ada are rolul unei ispite, Flora, care pune la încercare sentimentele unui cuplu venit în vacanţă pe o insulă din Adriatica. 
     În competiţia de documentare este Pădurea/The Forest, film realizat de Siniša Dragin, care are premiera internaţională în festival. Povestea unui tablou pe care Gheorghiu Dej i l-a dăruit lui Tito continuă şi în perioada Nicolae Ceauşescu. Pictura lui Ion Andreescu, „Pădurea”, are, în mod paradoxal, implicaţii politice majore. Documentarul lui Siniša Dragin este o co-producţie România – Serbia şi a fost deja premiat la Vision du Reel de la Nyon. După participarea la Festivalul de la Sarajevo, filmul va fi proiectat în Bosnia şi Herzegovina. 
Mai mulţi tineri cineaşti români participă la Sarajevo Talent Campus.
Detalii: www.sff.ba

 
  


Tags: ada condeescu, cristi puiu, festival sarajevo, les ponts de sarajevo, love island, padurea, sinisa dragin

Comments: