Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Conferinţa internaţională şi lansarea de proiect „Filme pentru liceeni”


     În perioada 21-23 iulie la Bucureşti, Asociaţia Culturală Macondo în parteneriat cu Asociaţia elveţiană Lanterna Magică anunţă lansarea proiectului „Filme pentru liceeni”, care propune utilizarea filmului ca metodă alternativă de educaţie.
     Conferinţa internaţională reunește experţi în educaţie cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educaţie non-formală, cadre didactice și reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ. Discuţiile vor viza sistemul de educaţie românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.
     Pe 22 iulie publicul este invitat la un studiu de caz susţinut de experţii Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong din Asociaţia Lanterna Magică despre educaţia cinematografică în Europa.
     Ziua de 23 iulie este dedicată cadrelor didactice de liceu din oraşele în care proiectul a fost derulat: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Topliţa, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii sunt așteptaţi să discute cu invitaţii – Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film şi al cinematografului Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susţine Cultura în Educaţie), Delia Lungu (psiholog, SuntParinte.ro - Intuitext), Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu).
     Tot pe 23 iulie, experţii elveţieni vor susţine un workshop introductiv despre educaţia cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmează să fie propusă în cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”.
     Înscrierile la studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se realizează pe filmepentruliceeni.ro.
Accesul la conferinţă este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociaţiei Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.
 
„Filmele bune se cunosc din școală”
     Proiectul vrea să demonstreze că filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activităţi prin care își pot dezvolta abilităţile critice și creative pe teme sociale și culturale. Noutatea constă în dezvoltarea unei metodologii educaţionale prin predarea și dezbaterea de teme sociale relevante pentru societatea autohtonă cu ajutorul filmelor. Planul de lecţii este completat de o selecţie de șase filme europene, care vor fi vizionate în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 de 10.000 de liceeni, și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.
     „Filme pentru liceeni” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi este susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.
Lanterna Magică este un club internaţional de cinema pentru copii, fondat în Elveţia, cu o existenţă de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generaţii în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru înţelegerea imaginilor cu care ei interacţionează zi de zi.
Asociaţia Culturală Macondo, înfiinţată în 2007, deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuţia de filme de artă pe piaţa din România.
 Detalii: facebook, filmepentruliceeni.ro

Tags: asociatia macondo, filme pentru liceeni, filmele bune se cunosc din scoala, lanterna magica elvetia

Comments: