Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Conferința „Filme pentru liceeni”, program de educație cinematografică


     Săptămâna trecută, pe 22 și 23 iulie, Asociația Macondo și partenera ei elvețiană, Lanterna Magică, au prezentat noul curs de educație cinematografică „Filme pentru liceeni”, în cadrul unei conferințe de două zile, la Casa Universitarilor.
     Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. Programul a fost împărțit în câteva sesiuni tematice, atingând etapele multiple ale unui proiect educațional non-formal, și s-a adresat jurnaliștilor, oamenilor din domeniu și profesorilor de liceu.
     În România, nu se predă cinema în sistemul preuniversitar, iar introducerea unui opţional ar fi dificilă logistic pentru că nu există suficienți profesori specializați. Câteva asociaţii culturale au coordonat, în ultimii ani, cursuri extracurriculare de film, cu intenția de a acoperi lipsa. Cinema.edu (Asociaţia Macondo), prezent în mai multe localități, aduce titluri care provoacă dezbateri pe teme sociale şi care contrazic stereotipii rasiale și de gen. Prin Şcoala One World, o serie de documentare ajung în şase oraşe din țară, unde sunt urmate de o discuție cu elevii. Puţin diferit este „Éducation à l'image”, iniţiat de Ambasada Franţei în România şi organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Institutului Cultural Francez. Pe lângă 4 filme însoţite de o lecție la clasă, „Éducation...” le oferă profesorilor participanţi cursuri de formare şi caiete pedagogice, după modelul deja funcţional în Franţa.
     „Filme pentru liceeni” este conceput, de asemenea, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Aşadar, pe lângă o selecţie de 6 filme europene, care vor fi oferite gratuit liceenilor și vor fi moderate de specialişti, se adaugă un ghid educativ şi module de formare pentru cadrele didactice. Programul se va desfășura pe durata anului școlar 2015-2016 şi vizează elevii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Vâlcea și Giurgiu.
     Conferinţa a fost împărţită în mai multe secţiuni, astfel că miercuri, pe 22 august, prezentarea proiectului a fost susținută de Cristina Stoenescu, Art&Education Expert, Diana Cercel, coordonator de proiecte la Asociaţia Macondo, şi doi membri ai clubului elvețian Lanterna Magică, Raphaël Chevalley şi Raphaëlle Pralong și ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet. În aceeaşi zi, a avut loc şi o discuţie privată cu reprezentanţi ai ministerului și ai celorlalte programe de profil despre metode de educaţie prin film. Diana Cercel ne-a vorbind despre proiect, dar şi despre oportunitatea unui opţional de cinema în şcoli.

     Lanterna Magică este un club internaţional de cinema pentru copii şi o asociaţie nonguvernamentală înfiinţată în martie 1993. Are o experienţă de peste 20 de ani şi parteneriate în mai multe ţări, cărora le oferă sprijin pentru organizarea cluburilor. Raphaël Chevalley şi Raphaëlle Pralong au prezentat un studiu de caz despre educaţia cinematografică în Europa și importanța ei în contextul actual.

     Primul workshop pentru profesori a fost susţinut de cei doi elveţieni de la Lanterna Magică, pe 23 iulie. A durat aproximativ o oră şi le-a oferit acestora instrumente pedagogice. De exemplu, au prezentat câteva fragmente de filme în care muzica este folosită diferit şi care pot fi bune ca ilustraţie, dar şi ca punct de pornire al dezbaterii cu elevii.

     Tot pe 23 iulie, a avut loc şi o sesiune cu invitaţi români, care sunt implicaţi în proiecte de educaţie non-formală. Dintre aceştia, am vorbit cu Ileana Bârsan despre abordarea ei la atelierele de film pentru copii şi cu Boglárka Nagy, despre cum sprijină Institutul Francez şi Elvira Popescu astfel de iniţiative. 
 
Video: Dan Țuculescu

     La finalul anului 2016, Asociaţia Culturală Macondo va trimite o scrisoare cu rezultatele proiectului către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. De fapt, aceasta va conține materiale didactice pentru un posibil curs opţional de educaţie cinematografică în școli.
Detalii: Facebook // Asociația culturală Macondo // Lanterna Magică 

Tags: asociatia macondo, atelier pedagogic, cusuri de formare profesori, educatie cinematografica, filme pentru liceeni, studiu de caz educație cinematografica in europa

Comments: