Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Competiția One World Romania 12


     Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Noul site al festivalului este activ și cuprinde informații despre filmele ediției.
     Zece documentare incitante atât formal, cât și tematic, vor intra în competiție pentru singurul trofeu One World Romania. La ediția din 2019 va fi acordat pentru prima dată un premiu un premiu în bani, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român.
     Documentarele Competiției ne arată povești din toate colțurile lumii - din Italia până în Japonia, din Mali până în Franța, din Kârgâzstan până în Ungaria, din Ucraina până în Statele Unite ale Americii și din Ungaria până în Spania. De asemenea, abordează tematici foarte diverse, regăsindu-se în nouă dintre secțiunile principale ale festivalului. Pe opt dintre realizatorii filmelor îi veți putea întâlni după fiecare proiecție, programate seară de seară la Cinemateca Eforie, și reluate a doua zi la ARCUB, la Cinemateca Union sau la Cinema Elvire Popesco.
     Cu această ocazie îi veți cunoaște și pe membrii Juriului One World Romania, format din cinci elevi de liceu, aleși în fiecare an pe baza unui eseu liber pe o temă relevantă din punct de vedere social. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să își imagineze și să descrie o comunitate pe care o consideră ideală.
     În 35 de ani cu Nao și familia sa, regizorul japonez Ise Shinichi își filmează timp de 35 de ani familia, în centrul atenției fiind nepoata sa cu dizabilități – o decizie luată după un diagnostic sumbru pus de medici. În documentarul Înainte să se întoarcă tata, Mari Gulbiani urmărește două adolescente din Georgia, din familii ultra-conservatoare, care reușesc să evadeze din universul lor închis, cu ajutorul filmelor. În documentarul Jamilia, regizoarea Aminatou Echard ne prezintă mai multe femei kirghize și problemele cu care se confruntă ele zi de zi. Documentarul lui Christian Sonderegger, Coby, ne arată, fără a-l exotiza, procesul prin care trec persoanele transgender, dar și prin ce trec cei apropiați lor. Denis Gheerbrant ne face cunoștință, în Mallé în exilul său, cu un nobil din Mali care muncește în prezent la Paris, simțindu-se ca un sclav, ducând astfel o viață complet opusă față de cea din țara natală, unde deține - la propriu - sclavi. Iar în filmul O femeie captivă, al Bernadettei Tuza-Ritter, o cunoaștem pe Marish, menajera unei familii din clasa de mijloc din Ungaria, care e supusă de angajatorii săi unor umilințe inimaginabile.
     În Divizarea, cineaștii Irene Yague Herrero și Alberto Garcia Ortiz prezintă lupta cu municipalitatea a unor familii spaniole pe cale să fie strămutate forțat din locuințele lor, în timp ce, în Camorra, al italianului Francesco Patierno, aflăm istoria acestei celebre grupări criminale organizate și înțelegem mecanismele care i-au permis să înăbușe o iminentă revoltă socială a claselor de jos din regiune.      Nu în ultimul rând, în Tatăl meu este fratele mamei, al lui Vadim Ilkov, cunoaștem o familie excentrică, dar atașantă, din Ucraina zilelor noastre, iar în Srbenka, de Nebojsa Slijepcevic, rememorăm, prin intermediul unui spectacol de teatru cu efecte terapeutice, momente traumatizante din timpul Războiului Civil izbucnit în anii 1990 în țările din fosta Iugoslavie.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
(18.02.2019)

Tags: competitie owr 2019, drepturile omului, festival de film documentar bucuresti, one world romania 2019

Comments: