Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Producția ”Compania România”, un documentar #norma


Producţia cinematografică Compania România, prezentată în programul Cinepolitica 2015, este încadrată formal ca documentar. Asta pentru că în interior avem mai multe surse de imagine şi de informaţie, este un film „la intersecţia dintre spectacol, cinematografie, psihologie socială şi accident controlat”, cum spun realizatoarele. Cineastele Ioana Păun şi Maria Drăghici, care lucrează împreună în proiectul #norma, au construit o structură pe nucleul reconstituirii teatrale a unui protest. La 22 septembrie 2013, cele două regizoare deplasează 50 de tineri într-un sat de la marginea Bucureştiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Românie care nu mai există ca stat, ci a devenit o companie privată.
Au fost adunaţi câţiva actori şi mai mulţi voluntari, majoritatea din organizaţii care participă la acţiuni de protest, şi li s-a dat un scenariu. Puşi în faţa raderii întregului sat de pe faţa pământului, participanţii se poziţionează fie de partea Companiei România, fie împotriva acesteia. Nu replici scrise, ci o situaţie în care trebuie să se manifeste ca şi cum ar fi reală, chiar dacă avem la vedere microfoane, camere de filmat şi vopsea pentru machiaj.
     Toată desfăşurarea de forţe este urmărită de regizoarea Ioana Păun dintr-un car de filmare. Ea este omul cu staţia, care dă indicaţii şi coordonează mişcarea dintr-un spaţiu liber.
     Mulţimea de actori, care nu e constrânsă de replici, ca la teatru, are uneori tendinţa să acţioneze haotic, dar e adusă la ordine de glasul tăios al regizoarei cu staţie şi megafon.
     Toată această reconstituire este combinată cu filmări de la proteste adevărate, cu laboratoare pentru activiştii sociali, cu imagini din jurnalele de ştiri de la televiziune sau cu filmări personale cu camera ascunsă. Filmarea din teren este premeditat făcută ca să pară realizată de amatori, pentru a nu face notă discordantă cu celelalte imagini.
Compania România este produs de #norma, cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” Bucureşti, al Şcolii Primare Milcovăţu şi al Primăriei Letca. 
     Echipa: Ioana Păun - scenariu şi regie in situ, Maria Drăghici – montaj, Imagine - Maria Drăghici, Vlad Petri, Adrian Bulboacă, Răzvan Leucea, Andrei Marcu, mixaj sunet - Ştefan Drăguşin, scenografie şi costume: Maria Pitea, monteur asociat: Dana Bunescu, Car: Horea Murgu, Vlad Feneşan, muzică: Cătălin Rulea.
Au participat actorii Irina Ungureanu, Monica Marinescu, Sever Bârzan, Ionuţ Kivu, Monica Săndulescu, Lucian Iftime, Adrian Titieni, Mihaela Mihai.
Imagine: Dan Tuculescu
 
 
 
(20.05.2015)

Tags: cinepolitica 2015, compania romania documentar, compania romania film, ioana paun, maria draghici

Comments: