Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cinepub – „Tatăl fantomă”, de Lucian Georgescu


     Unul dintre filmele românești care poate fi văzut online, pe platforma Cinepub.ro, este Tatăl fantomă, lungmetrajul de debut al lui Lucian Georgescu.
     Povestea, construită neortodox, cu zone largi de improvizație și discontinuitate, enumeră peripețiile „Străinului de paradis” Robert Traum (Marcel Iureș). Confuzia crizei de vârstă trăită de protagonist contaminează întreaga matrice narativă a filmului, bazată pe un imens malentendu: al vârstelor, geografic, cultural, lingvistic. „Visătorul” se întâlnește la „Cinema Paradiso” cu proiecționistul Sami (Valer Dellakeza) – bătrân prieten al familiei sale, demult plecată din Lumea veche pe noul continent - la capătul unei călătorii plină de aventuri, mister, peripeții comice, întâlniri dramatice și suprarealiste, pentru a găsi în final iubirea: de sine și de ceilalți.
     „Tatăl Fantomă este portretul în tușe subiective a himerei unui bărbat speriat de amurgul vieții, deși bântuit încă de fantomele copilăriei. Filmul curge în ritm de tango, balansând permanent între lumea nouă și vechiul continent, între copilărie și maturitate, între basm și thriller, între ficțiune și realitate, între dragoste și amenințare, între căutare și fuga de responsabilitate, între banal și supranatural, între amintire și speranță. Quid-pro-quo-ul este procedeul compozițional fundamental, personajele sunt confuze nu doar în privința propriei identități, ci și a celorlalți, primarul obez și violent este luat în noapte drept serafica Tanya, profesorașul american drept un periculos agent CIA, bătrânul proiecționist se confruntă cu mafioți ucraineni care renunță la rolul lor serios pentru a deveni vânzători de fast food, iar vizitatorului vremelnic luat drept pețitor serios i se pun pirostriile pe cap fără a pricepe iotă ce i se întâmplă”, spune Lucian Georgescu.
     Detalii: Cinepub.ro
(20.12.2019)

Tags: cinepub.ro, lucian georgescu, marcel iures, mihaela sirbu, tatal fantoma film

Comments: