Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCinepub: Scurtmetraje de(spre) ea


     Cinepub continuă seria scurtmetrajelor cu și despre femei cu două producții ale școlii de film românești UNATC: Chat with Alice de Isabela Țenț și The Island (aka Boat Trip) de Ozana Nicolau.  
     Chat with Alice este un documentar despre o familie neconvențională. Alice și Dorian își cresc împreună băiețelul în vârstă de trei sau patru ani. Numai că ea este o liceană de 18 ani, iar el un bărbat de 53 de ani. Această familie de artiști, înconjurată de pictură și Pink Floyd, demonstrează că, atât timp cât există iubire, o căsnicie poate fi frumoasă și armonioasă,  chiar și în condiții mai neobișnuite. ”Cu Chat with Alice nu cred că am vrut să transmit neapărat ceva, ci să arăt. Am vrut să redau o relație care mie mi s-a părut deficitară, însă, după cum poți vedea în documentar, nu este (relaţia lui Alice cu Aristo, n.r.). De asemenea, am vrut să redau dezvoltarea unei tinere fete, în contextul familial pe care ea și l-a asumat și şi l-a dezvoltat. Cumva, mi s-a părut interesant să vorbesc despre o relație care, în contextul societății actuale, nu funcționează – o relație dintre doi oameni care provin din două generații total diferite, care aparent au puncte comune și pot să stabilească o conexiune. Dar, în fond, nu e așa.” Isabela Țenț ”Proiectul a luat naștere în anul I de facultate fiind prezentat sub forma unui exercițiu vizual pentru examenul de regie de film. După examen, interesul meu a crescut și mai tare pentru felul în care Alice vedea lucrurile și pentru modul în care aborda anumite aspecte ale vieții. Chiar și în urma scurtmetrajului documentar, interesul meu nu a putut fi stăpânit, continuând astfel să îi urmăresc povestea în scopul de a realiza, în viitorul apropiat, un film documentar de lungmetraj.” Isabela Țenț 
     Chat with Alice a participat la Visegard Film Forum – Student Meeting, STIFF International Student Film Festival, Croația, Astra Film Sibiu, DocuArt Fest, Festivalul Internațional de Film (16-19 Iulie 2015) – Sighetu Marmației, România (proiecții UNATC), Alter-Native 24, Târgu-Mureș și în cadrul Sichuan TV Festival – International “Gold Panda” Awards for Students (6-8 Noiembrie 2015) – Sichuan, China. Tot în 2015 a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar – CineMaIubit ISFF 2015 și în 2016 Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar. 
     The Island (aka Boat Trip) de Ozana Nicolau ne vorbește despre relațiile complicate de familie, despre orgolii și maturizare. Casa de vacanță a tatălui Elizei se transformă în locul confruntărilor. Atunci când Eliza și iubitul ei dau nas în nas cu tatăl Elizei și iubita acestuia, vacanțele ambelor cupluri se transformă într-un fiasco. Tatăl, foarte protector, îl alungă pe Alex de pe insulă, Eliza îl acuză pe tatăl său și pe iubita lui de dezbinarea familiei. În final, tatăl și fiica ajung să iasă amândoi în larg, cu barca, unde vor descoperi lucruri noi unul despre celălalt. The Island (aka Boat Trip) a participat în cadrul Sichuan TV Festival  –  International “Gold Panda” Awards for Students (6-8 Noiembrie 2015) din Sichuan, China. 
Detalii: cinepub.ro
 
(12.03.2021)

Tags: boat trip short film, chat with alice film, isabela tent, ozana nicolau, premiere cinepub martie 2021, unatc production

Comments: