Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cinepolitica 2015: Masterclass Cristian Tudor Popescu şi „Pământeni pentru Ucraina”


Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica a început la Cinema Studio din Bucureşti.

Scriitorul Florin Iaru, membru al juriului competiţiei, şi regizorul Copel Moscu, directorul festivalului, au deschis prima seară de proiecţie Cinepolitica. A participat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. La gală a fost proiecţia peliculei 13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, un thriller despre una dintre tentativele eşuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.
Competiţia Cinepolitica a început la Cinema Studio, NN/ Morţi fără nume, de Héctor Galvez - o poveste impresionantă despre tentativele eşuate ale familiilor din Peru de a-şi găsi morţii dispăruţi în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90. De la 20.30, a fost proiectat Pionieri eroi/Pioneer Heroes, de Natalia Kudriashova, un film despre o generaţie pierdută - pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.
Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu şi Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaţionale.
La Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” a lansat campania de strângere de fonduri pentru răniţi - „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 - Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deţinut ilegal pe teritoriul Rusiei - Nadia noastră, şi dezbateri.
Scriitorul, jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marţi, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinţei sale de succes despre propagandă şi manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.
Cursa pentru trofeele Cinepolitica continuă marţi, de la 18.30, cu In the Crosswind/ În bătaia vântului, de Martti Helde, un film alb-negru care urmăreşte traseul unei mame estoniene şi a fiicei ei, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1941.
The Guide/Ghidul, în regia lui Oles Sanin, un alt film din competiţia Cinepolitica,  propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare şi de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băieţel de 10 ani, martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.
Tot marţi, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din Bucureşti.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Bucureşti, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Institutul Maghiar Bucureşti. Parteneri: Bankwatch Romania, Pământeni, OpenPolitics, Frontline, Vice
Detalii: cinepolitica.ro / facebook

Tags: cinepolitica 2015, copel moscu, cristian tudor popescu, festivalul international de film cinepolitica 2015, florin iaru, marius copel, pamanteni pentru ucraina

Comments: