Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?


     Zilele filmului istoric este un eveniment organizat de Facultatea de Istorie Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării  și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în 22-23 martie.
Ediția din acest an aduce pe ecranele instituției muzeale filmele Puterea și Adevărul (1972), regia Manole Marcus și Buzduganul cu trei peceți (1977), în regia lui Constantin Vaeni, cel din urmă fiind prezent în cadrul acestui eveniment.
     Prima zi este dedicată proiecției filmului Puterea și Adevărul, care va începe la ora 15.00, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?”, la care vor participa dr. Cristian Tudor Popescu, critic și istoric de film UCIN, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „ I.L. Caragiale”, București, dr. Virgil Țârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, și dr. Marian Țuțui, cercetător științific, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Academia Română, în timp ce moderator va fi dr. Gabriel Moisa – Istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
     Ziua a doua este dedicată filmului Buzduganul cu trei peceți, în regia lui Constantin Vaeni, și cuprinde proiecția de film, care va începe la ora 9.30, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?” cu prezența dr. Gabriel Moisa, a lui Constantin Vaeni, regizorul filmului, a dr. Marian Ţuţui, rolul de moderator fiind de această dată atribuit dr. Virgiliu Ţârău.
 Detalii: irispcs.uoradea.ro
(21.03.2023)

Tags: buzduganul cu trei peceti film, puterea si adevarul film, zilele filmului istoric oradea

Comments: