Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCinemascop revine la Grădina de vară din Eforie Sud


     A doua ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc între 1-7 august 2019, la Grădina de vară din Eforie Sud. Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost scoasă din funcţiune şi abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României.  
     Centrul Ceh Bucureşti - alături de EUNIC România, Primăria Oraşului Eforie şi Radef RomâniaFilm – a hotărât să facă o schimbare şi să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud, pentru 5 zile. Festivalul Cinemascop a luat naştere şi a oferit celor aflaţi în staţiune şi nu numai ocazia de a se bucura de seri de film în aer liber şi ateliere de creaţie pentru copii în timpul zilei. În prima seară de festival au participat peste 500 de persoane, unele nostalgice, altele curioase, mulţi revenind în serile următoare, bucuroşi fiind că au o nouă modalitate de a-şi petrece serile de vacanţă la mare, astfel numărând, la final, peste 2500 de vizitatori.
     Anul acesta, între 1-7 august, Cinemascop continuă într-o formulă îmbunătăţită – câte un film european va fi proiectat în fiecare seară începând cu ora 21:00, cei mici îşi vor putea exersa imaginaţia şi talentul artistic la atelierele creative ce au loc în fiecare după-amiază între orele 16:00-19:00, iar trecătorii vor putea observa live cum sunt realizate două picturi murale pe pereţii exteriori ai cinematografului. În plus, festivalul aduce şi o expoziţie de fotografie menită să ofere o nouă perspectivă asupra oraşului Eforie, dar şi o zonă în care se vor putea savura waffles de la Mnom-Mnom,  burgeri de la Fedo’s Burger Bar sau un pahar de vin Jidvei.
     Nu trebuie neglijat faptul că primii 200 de spectatori vor primi – dacă sunt majori şi dacă doresc – o bere cehă Budweiser Budvar cadou. Şi nu ignoraţi nici faptul că, în fiecare zi, câte 400 de pungi de bomboane M&M’s îi aşteaptă pe cei mici, dar şi pe cei mari, să se îndulcească.
     Proiecţiile din cadrul ediţiei acestui an constau, ca şi anul trecut, în filme europene de lungmetraj, însă fiecare seară aduce şi surprize – înaintea filmului serii va fi proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie cehă scurtă venită direct din Cehia, de la festivalul de film de animaţie Anifilm. Publicul se va bucura de lungumtraje după programul următor: 01.08 – filmul italian Femeile din viaţa mea, din partea Insitutului Italian de Cultură, 02.08 - Mama ştie cel mai bine, un film portughez oferit de Institutul Camões București, 03.08 – filmul de aventură maghiar Kincsem - Pariul Secolului, venit de la Institutul Balassi, 04.08 – animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele, Aventuri fără pereche, 05.08 – filmul cehoslovac în regia lui Miloš Forman, Balul Pompierilor, 06.08 - Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor, un film suedez plin de optimism, cu o atmosferă perfectă pentru a fi văzut pe litoral, oferit de Ambasada Suediei, 07.08 – documentarul românesc Fotbal Infinit, regizat de cunoscutul Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.
     În afară de posibilitatea de a vedea filme potrivite pentru ei, cei mai mici spectatori au program de creaţie între orele 16:00-19:00, când au loc ateliere pentru copii în Grădina de vară. Acolo vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză. Atelierele sunt susţinute de către Koh-i-Noor, brandul ceh cunoscut pentru producţia de ustensile de creaţie şi de scris.
     Participarea la festival este gratuită.
     Detalii:  Cinemascop Eforie
(19.07.2019)

Tags: centrul ceh, cinemascop, eunic romania, gradina de vara eforie sud, primaria eforie

Comments: