Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Cinema, Mon Amour”, primele premii la Sarajevo 2015


Proiectul de documentar Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (14 – 22 august),

în cadrul workshop-ului destinat proiectelor aflate în post-producție Docu Rough Cut Boutique. Cat & Docs Award și Croatian Radio Television HRT Award, ambele. în valoare de 2000 de euro, au fost anunțate joi seara, în prezența realizatorilor. Din delegația filmului la Sarajevo au făcut parte regizorul Alexandru Belc, monteurul Ioachim Stroe și producătorul Tudor Giurgiu.
     Organizat împreună cu Balkan Documentary Center, workshop-ul Docu Rough Cut Boutique oferă mentorat pe cinci proiecte selecționate în faza de lucru, timp de un an, și facilitează întâlniri cu experți și oameni-cheie care pot contribui la finalizarea acestora. În perioada festivalului, timp de patru zile, realizatorii filmelor lucrează intensiv la documentarele lor cu profesioniști în domeniu.
Aflat încă în lucru, proiectul Cinema, Mon Amour a fost demarat acum trei ani, la ideea producătorului Tudor Giurgiu, ca parte a campaniei „Salvați Marele Ecran!”.
     Cinema, Mon Amour urmărește povestea lui Victor Purice, salariat România Film, managerul Cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamț, locul în care muncește de aproape 43 de ani. Victor și oamenii lui de bază, Cornelia și Lorena, sunt singurii angajați rămași în cinematograf după criza care a lovit majoritatea sălilor din rețeaua de stat din țară. Filmul analizează, totodată, motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări.
Filmul se află în faza finală de post-producție și a fost înscris la marile festivaluri de documentar ale toamnei, premiera fiind programată pentru anul 2016.
Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la  Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția.
Cinema, Mon Amour este o producție Libra Films, în coproducție cu HBO România și Pink Productions (Cehia).
Detalii: www.salvatimareleecran.ro

Tags: alexandru belc, cinema, mon amour film, documentare romanesti, libra film, premii la festivalul sarajevo 2015, tudor giurgiu

Comments: