Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cineclub Queer - „Oberst Redl”


     Cea de-a doua proiecție a Cineclubului Queer își propune să lanseze o dezbatere în privința reprezentării personajelor LGBTQ+ de-a lungul unor episoade importante din istoria secolului al XX-lea. Câștigător al Premiului Juriului la Cannes în 1985, Oberst Redl (regia István Szabó, 1985) se inspiră din povestea colonelului Alfred Redl, un personaj istoric controversat a cărui sinucidere rămâne învăluită în mister.
     În ciuda aparentei loialități și a contribuției la reformarea serviciilor de informații austro-ungare, Alfred Redl a fost deconspirat de camarazii săi ca fiind un spion în serviciul Imperiului Rus pentru aproape un deceniu (între 1903 și 1913). Istoricii speculează că în spatele acestei trădări s-ar ascunde un șantaj al autorităților ruse, care au profitat de teama colonelului de a-și compromite cariera militară din cauza orientării sexuale.
     În lungmetrajul din 1985 al celebrului regizor ungar, acest episod istoric devine pretextul unei ficțiuni despre un protagonist marginal nu doar prin apartenența la o minoritate sexuală, ci și prin identitatea sa etnică, religioasă și de clasă. Versiunea lui István Szabó despre Alfred Redl accentuează criza identitară a personajului în tandem cu iminenta destrămare a monarhiei austro-ungare în anii premergători Primului Război Mondial.
     Proiecția va avea loc pe data de 12 octombrie, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Detalii: Facebook
(09.10.2017)

Tags: arhivele nationale de film, cineclub queer, cinemateca union, istvan szabo, oberst redl film

Comments: