Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cineclub Queer – „Meeting of the Two Queens” și „Tender Fictions”


     Al doilea eveniment al Cineclubului Queer continuă seria de proiecții ale unor filme care integrează și revalorifică materiale audiovizuale de arhivă, prezentând spectatorilor două titluri esențiale pentru cinematografia queer a anilor ’90.
     Primul, Meeting of Two Queens, un scurtmetraj de 14 minute realizat de Cecilia Barriga, este o ficțiune biografică care construiește prin montaj una dintre cele mai mari fantezii cinefile ale comunității queer, reunindu-le pentru prima dată pe marele ecran pe Greta Garbo și Marlene Dietrich. Relația dintre cele două respectă tiparul unei idile clasice, iar modul creativ al cineastei de a îmbina fragmente din filmografia actrițelor accentuează tocmai emfaza iconică a gesturilor și a privirilor lor.
     Al doilea film, Tender Fictions, un mediumetraj de 58 de minute regizat de Barbara Hammer, este o ficțiune autobiografică cu valoare de manifest intersecțional (feminist, queer, antirasist), care suprapune fragmente din trecutul cineastei peste elemente ale istoriei emancipării LGBT și ale istoriei filmului. În mod concret, regizoarea îmbină materiale filmate de ea însăși cu reportaje TV și înregistrări audio pentru a construi un discurs angajat care analizează resorturile genului autobiografic atât în scrieri diaristice, cât și în cinema.
     Luând ca reper mitul celebrității hollywoodiene, cele două filme folosesc materialul de arhivă cu scopul de a disloca sensurile originale ale imaginilor și de a le reasambla în texte audiovizuale subversive, menite să evidențieze înțelesuri latente ale materialului-sursă. În ambele filme, folosirea materialului de arhivă în sensul recuperării lui istorice este secundară în raport cu crearea de noi narațiuni.
     Proiecția va avea loc joi, 13 iunie, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmele vor fi urmate de o discuție cu inițiatorii Cineclubului și criticii de film Georgiana Vrăjitoru și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Dacă prima ediție Cineclub Queer a explorat o serie de lungmetraje queer clasice, cea de-a doua ediție are ca reper mișcarea New Queer Cinema și se concentrează pe o selecție de titluri queer care reflectă prin discurs și estetică schimbările politice, sociale și economice care s-au produs în intervalul 1980 - 2000.
     Detalii: Cineclub Queer FB
(10.06.2019)

Tags: andrei luca, cineclub queer, georgiana madin, meeting of two queens film, tender fictions film

Comments: