Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cineclub OWR – „Suspendare” și „Imagini din închisoare”, de Harun Farocki


     Duminică, 21 aprilie, are loc cea de-a doua proiecție dedicată cineastului german Harun Farocki în cadrul Cineclubului One World Romania. Proiectăm două filme found footage fantastice realizate de acesta. Proiecțiile au loc la POINT, începând cu ora 18:00.
     Harun Farocki (1944–2014) este considerat a fi unul dintre cineaștii germani cei mai importanți și mai influenți pe plan internațional. Devenit cunoscut în anii ‘60 prin filmele sale politice și prin emisiunile TV sofisticate, începând cu anii ‘90, cineastul este prezent și în scena artelor vizuale, realizând peste 100 de filme experimentale și documentare, scurtmetraje, filme artistice și instalații.
     Primul film prezentat duminică la Cineclub, de la ora 18:00, este Suspendare, care conține imagini rare dintr-un lagăr de muncă din Olanda, rămășițe ale unui film intenționat și niciodată terminat de comandanții SS ai lagărului.
     Ce surprinde la acest film-eseu, lipsit de comentarii sonore, realizat de Farocki în anul 2007, este imaginea inedită pe care o oferă despre viața de zi cu zi a prizonierilor, în majoritate evrei aduși aici pentru a munci în serviciul statului german nazist. Aceștia își duc traiul zilnic cu o aparentă voioșie și încredere că ziua de mâine nu le va aduce ceva mai rău, imaginile cu ei dansând, muncind sau luând prânzul fiind similare cu aproape orice home movies din epocă.
     Cel de-al doilea film, programat de la ora 19:00, este Imagini din închisoare. Acesta cuprinde imagini din diverse epoci și locuri surprinse în mai multe tipuri de închisori și captate fie documentar, fie în cadrul unor structuri ficționale, fie - mai nou - cu mijloace contemporane de supraveghere a populației.
     Ambele filme-eseu din programul Cineclubului chestionează scopurile, semnificațiile multiple și modalitățile în care imaginile inițiale, care le-au stat la bază, își construiesc discursurile. Se integrează, astfel, în demersul amplu, de o viață, al lui Harun Farocki, de a analiza societatea contemporană prin intermediul unor reprezentări de masă, de multe ori realizate în scopuri utilitare.
     Dacă vreți să descoperiți și mai mult din opera lui Harun Farocki, aveți ocazia în cadrul expoziției „Despre deteritorializarea muncii”, organizată până pe 25 aprilie de Goethe Institut București, în colaborare cu Neuer Berlin Kunstverein.
     Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.
     Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unor liste de rezervări. Pentru a va înscrie, trimiteți un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați. Pentru proiecția de duminică, 21 aprilie, rezervările sunt deschise până sâmbătă, 20 aprilie 2019, ora 18:00.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
 
Program Cineclub 21 aprilie
 
18:00 | Suspendare | Aufschub
(Germania, 2007, 44 min.)
 
19:00 Imagini din închisoare | Gefängnisbilder
(Germania, 2001, 60 min.)
 
 
(18.04.2019)

Tags: cineclub one world romania, harun farocki, imagini din inchisoare film, suspendarea film, teatrul point

Comments: