Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineaşti români la Mons


     Nu încape nicio îndoială. Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons (Le Festival international du film d’amour) iubeşte cinematograful românesc şi pe autorii săi. În ultimul deceniu, nu a fost ediţie fără unul dintre actorii sau regizorii noştri în juriu.

Nu am lipsit nici din competiţii, am luat şi premii (nu demult - Andi Vasluianu, pentru rolul din Cealaltă Irina), iar acum patru ani am avut onoarea de a fi în centrul atenţiei, cu un Focus- România.
     Actuala ediţie, aniversară, a 30-a (14-21 februarie) este, din nou, o bună gazdă a filmelor noastre şi a reprezentaţilor săi. Regizorul independent Dan Chişu face parte din juriul competiţiei oficiale, iar directorul de imagine Horea Lapteş din cel al secţiunii ce include scurtmetrajul. 
În concursul dedicat Filmului european de debut, îl regăsim pe tânărul autor Gheorghe Andrei cu Planşa (producţie Dakino & Diud Film), în compania unor colegi de generaţie din Franţa, Italia, Grecia, Germania, Marea Britanie. Proiecţia acestei prime creaţii, programată pentru ziua de 20 februarie, va fi urmată de un dialog al publicului cu autorul şi cu actriţa Olimpia Melinte
Întâlnim numele lui Dan Chişu şi în secţiunea paralelă necompetitivă « Regards croisés » (panorama unor filme încă nedistribuite în Belgia), cu cel mai recent film al său, Déjà vu, care o va aduce la Mons şi pe protagonista Ioana Flora.
În sfârşit, un actor care abia a părăsit băncile şcolii, Rareş Andrici (l-am văzut la sfârşitul anului trecut în scurtmetrajul Bucureşti, te iubesc) face parte din Juriul tinerilor cinefili europeni, o echipă constituită din opt actori la început de drum, care vor acorda un premiu special unei producţii europene. Menţionăm că Institutul Cultural Român de la Bruxelles susţine masiva prezenţă a cineaştilor români la cel mai important festival din regiunea walonă a Belgiei.
Detalii: www.fifa-mons.be                                                          

Tags: dan chisu, deja vu, festivalul mons, gheorghe andrei, ioana flora, plansa

Comments: