Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



CineAma.ro: Masterclass Péter Forgács, la Institutul Francez


     Cineama.ro vă invită vineri, 3 noiembrie 2017, orele 18:00, la sala Atrium a Institutului Francez, la o întâlnire cu regizorul Péter Forgács, care va introduce publicul român în practica sa artistică ce constă în folosirea filmărilor cineamatorilor ca material brut în instalații media și filme documentare de reorchestrare postmodernă a istoriei.
     Discuția va fi moderată de criticul de film Andrei Rus, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
     Péter Forgács este un artist media și cineast independent din Budapesta, cunoscut pentru practica sa inovatoare în re-editarea și resemnificarea materialelor de arhivă din colecții personale (home movies). Filmografia lui conține peste treizeci de filme realizate din 1978 până în prezent, lucrările lui fiind expuse în muzee și festivaluri din întreaga lume. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale este seria Private Hungary, premiată internațional, care folosește filme realizate de amatori în perioada anilor 1930 – 1960, documentând viața cotidiană. În anul 1983, a înființat o fundație dedicată arhivelor de filme realizate de amatori – Private Photo & Film Archives Foundation în Budapesta, care stă la baza materialelor re-folosite în filmele sale.
     „Pentru mine totul începe cu întrebarea ce este un object trouvé. Ce se întâmplă când  găsești un obiect pe care îl plasezi într-un alt spațiu sau timp sau îl arăți spectatorului într-un alt context decât cel original, convențional, acceptat, util, practic, funcțional și familiar în care a fost conceput? [Să folosesc] fotografii în lucrările mele grafice a însemnat inevitabil că am transformat acest spațiu într-un altul. După mulți ani de experimentare, simplă observație și asimilare, mi-am însușit diferite zone precum muzica și povestirea, care s-au regăsit în interesul meu special pentru istorie. De fapt, colecționarea fotografiilor și folosirea lor în colaje este o practică cunoscută încă de pe vremea avangardei, a dadaiștilor. Putem să ne uităm la istoria dadaismului, a suprarealismului și a avangardei rusești; pentru ei și pentru fotografii din apropierea lui Man Ray – Mojoly-Nagy și toți acei oameni din jurul școlii Bauhaus – reciclarea era un tip de utilizare obișnuită a imaginilor. Așadar, pentru  mine, banalele filme de familie sunt o altă formă de object trouvé. Tipul de recontextualizare care mă interesează pe mine are legătură în mod deosebit cu locul și perioada, cu anumite condiții istorice și cu interesul meu special pentru psihologie și psihanaliză, cu ideea unui «trecut interzis».” (Péter Forgács, intervievat de André Habib pentru Rouge.com)
     Regizorul maghiar a câștigat numeroase premii  de-a lungul carierei sale la festivaluri din Portugalia Anglia, Germania, Polonia, Ungaria, SUA, precum Erasmus Prize (oferit de Praemium Erasmianum Foundation – 2007), Grand Prize Tribeca International Film Festival (El perro negro, 2005), Documentary Golden Gate Award the Golden Spire la San Francisco International Film Festival (Angelos’ Film, 1999).
     Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Cinecluburilor și Realizatorilor Neprofesioniști din România cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea primului cineclub de amatori din țară – Stud-Film de pe lângă Casa de Cultură a Studenților din București – și a lansări online a arhivei cineclubului studențesc pe platforma www.cineama.ro.
     Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finanțat în cadrul Programului cultural „București - Oraș participativ” de către Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, al Institutului Francez, al Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română și Muzeului Cineastului Amator din Reșița.
     Detalii: www.cineama.ro // facebook
(31.10.2017)

Tags: andrei rus, asociatia nationala a cinecluburilor si realizatorilor din romania, cineama.ro, institutul francez bucuresti, institutul maghiar balassi, masterclass peter forgacs

Comments: