Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Chuck Norris vs Communism”, premiera europeană la Edinburgh


Documentarul Chuck Norris vs Communism de Ilinca Călugăreanu a fost selectat în programul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh.

     Coproducţia Marea Britanie-România-Germania a fost proiectată în premieră europeană în 24 și 25 iunie și s-a bucurat de o primire extrem de entuziastă.
Institutul Cultural Român de la Londra a susţinut prezenţa românească la festival prin invitarea regizoarei și a personajului principal, Ilinca Călugăreanu și Irina Nistor, ce au susținut sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul după proiecții.
În România anilor '80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare sunt personajele poveștii casetelor video piratate. În rolul principal este Irina Margareta Nistor, care traducea și dubla filmele.
Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Sundance ediția 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială.
"Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat regizoarea într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie 2014. Ilinca Călugăreanu este regizoare de filme documentare și locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.
Detalii: www.icr.ro 

Tags: chuck norris vs communism, festivalul de la edinburgh, icr londra, ilinca calugareanu

Comments: