Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Centenar Marin Preda, pe cinepub.ro


     „Moromeții” este filmul românesc care a întregit și a amplificat ecourile unuia dintre cele mai mari opere din literatura noastră, romanul omonim semnat de scriitorul Marin Preda. Un film cu suflu social amplu, despre dispariția unei întregi clase (țărănimea) și al unui mod de viață tradițional la care, după anii ’50, nu se va mai putea reveni nicicând. Prin Moromete, această lume se cristalizează și se esențializează pentru a fi transmisă mai departe ca într-o capsulă a timpului.
     Săptămâna aceasta sărbătorim 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și 79 de ani de la nașterea lui Stere Gulea. Cu această ocazie, echipa CINEPUB își continuă demersul de accesibilizare a patrimoniului cinemaului românesc către publicul internațional adăugând filmului „Moromeții” o subtitrare în limba franceză. 
     Cu ocazia Centenarului Marin Preda organizat la Iași în cadrul Serile Filmului Românesc, Gulea, realizatorul celei mai inspirate adaptări cinematografice a prozei autohtone a avut de spus următoarele:„De obicei, comemorările au ele ceva de complezență, am impresia, dar, câteodată, se poate întâmpla să aibă și conținut. În ceea ce mă privește, întâmplarea face că în momentul ăsta chiar sunt pe punctul de a putea spune că urmează să fac un nou film, Moromeții 3, cum ar veni, care este dedicat, de fapt, lui Marin Preda, chiar dacă personajul filmului va purta în continuare numele Niculae Moromete. Deci, într-un fel, este ceva concret, o mărturisire care nu mai este în cuvinte, ci pur și simplu într-un film care sper din toată inima să ajungă să restituie o parte din ceea ce reprezintă Marin Preda în literatura română și nu numai. Și în cultura română, și societatea românească, pentru că acum, la distanță, cred că putem să ne dăm seama de importanța locului pe care el îl are prin opera lui și, mai ales, prin opera lui principală, ”Moromeții”.
     Pe fondul unor mutații sociale – care se vor dovedi ireversibile – filmul urmărește destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei – Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) – de a ţine pe loc această realitate, eșuează. Cu Ilie Moromete, dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare, de fapt, o identitate care nu a mai fost înlocuită.
(5.08.2022)

Tags: centenar marin preda, cinepub.ro, marin preda, morometii film, stere gulea

Comments: