Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Cardinalul”, regizat de Nicolae Mărgineanu


     Noua peliculă regizată de Nicolae Mărgineanu vine în continuarea premierei de anul trecut, Fals tratat de mântuire a sufletului, într-o călătorie spirituală către trecutul recent (câteva decenii au trecut de la întâmplările adevărate din filmele sale). Cu ani în urmă, cineastul începuse acest demers de recuperare cu Binecuvântată fii, închisoare și Poarta albă.  
     Cardinalul, a doua colaborare a lui Nicolae Mărgineanu cu scenaristul Bogdan Adrian Toma, este istoria condamnării la închisoare a prelaților din fruntea Bisericii greco-catolice din Transilvania de către regimul comunist. Centrată pe figura reprezentativă a episcopului Iulian Hossu, povestea încercării de a-i face să se dezică de propria credință pe conducătorii acestei biserici n-a avut succes, suferința i-a transformat în martiri. În vara acestui an, vizita Papei Francisc la Blaj a avut drept scop principal beatificarea episcopilor greco-catolici uciși în temnițele comuniste din România – Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie.
     Nicolae Mărgineanu este interesat de traumele acestui popor în perioada comunismului. Istoria recentă, prea puțin adusă în discuția publică, îl determină să creeze filme despre subiecte ”inconfortabile”. Preocupat de credibilitatea personajelor, cineastul a organizat un lung casting pentru rolul lui Iuliu Hossu, dar nu era mulțumit de ceea ce găsise. La sugestia lui Bogdan Nechifor, l-a chemat la probe pe actorul Radu Botar, de la Teatrul de Nord din Satu-Mare. Asemănarea fizică cu personajul și spiritualitatea actorului l-au determinat să-l aleagă. Restul distribuției e alcătuit, în mare parte, din actori cu care regizorul a mai lucrat: Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor, Cristian Bota, Maria Ploae, sau actori care au preocupări spirituale asemănătoare: Cristi Iacob, Richard Bovnoczki, Mircea Andreescu, Andrei Ciopec, Toma Enache. Rolul directorului închisorii de la Sighet este interpretat de Ioan Andrei Ionescu, care nu este figura comună a torționarului, ci este marcat de moștenirea creștinească din familie. Regimul comunist dăduse ordine ca preoții greco-catolici să nu fie tratați ca alți întemnițați politici, să nu fie ”reeducați”, ci să fie lămuriți să se convertească.  
Chiar dacă nu agreează înjurăturile și vulgaritățile, regizorul a făcut ”un compromis” pentru rolurile paznicilor din închisoare, Cuzin Toma fiind unul dintre ei.  
     Imaginea este semnată de Gabriel Kosuth, iar montajul de Nita ChivulescuCardinalul, o producție Ager Film, este acum în cinematografe.
     La premiera de la Cinema Pro, filmul și echipa au fost prezentate de către Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România.
Imaginea: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu

Tags: ager film, cardinalul film, cardinalul iuliu hossu, gabriel kosuth, nicolae margineanu, radu botar

Comments: