Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Caravana UNATC pentru Diaspora și Românii de pretutindeni – Italia, 13-21 octombrie 2022


     În perioada 13-21 octombrie 2022, Caravana UNATC se va deplasa în Italia, cu o echipă de profesori și studenți, masteranzi și doctoranzi, susținând în școlile cu predare în limba română spectacole de teatru și ateliere de pedagogie artistică prin joc.
     Inițiativa face parte din proiectul „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni”, organizat de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, sub patronajul Administrației Prezidențiale și sprijinit de către Ministerul Educației din România. Programul din Italia are ca partener principal Ambasada României din țara-gazdă. Italia este a doua țară ce va fi vizitată de către Caravana UNATC, după deplasarea din Republica Moldova - 23 septembrie - 1 octombrie 2022 -, dedicată Educației prin Teatru.
     Inaugurarea oficială a proiectului în Italia va avea loc vineri, 14 octombrie, la sediul Ambasadei României în Italia, în prezența Excelenței sale Gabriela Dancău, ambasadorul României în Italia, Nataliei Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, a lui Liviu Lucaci, rectorul UNATC. Vor fi prezenți, totodată, și reprezentanți ai mass media, profesori de limbă, cultura și civilizația românească din Italia, precum și părinți și copii din comunitatea românească. Cei prezenți se vor bucura și de un spectacol de teatru și dans, „Magia Sânzienelor”, susținut de către studenții actori ai Caravanei UNATC, în costume populare românești. Spectacolul îmbină ritmurile tradiționale cu magia și farmecul nopții de sânziene. Punerea în scenă urmărește povestea a doua tinere fete, care, mânate de nerăbdarea aflării ursitului, cheamă Sânzienele în ajutorul lor. Ce s-ar întâmpla dacă Sânzienele ar veni chiar când sunt invocate? Cum ar îndeplini ele dorințele tinerelor fete? 
     În zilele de sâmbătă, 15 octombrie, și duminică, 16 octombrie, Caravana UNATC va susține la sediul Ambasadei României un Atelier de formare pentru cadrele didactice, prin mijloace artistice și joc, precum și două spectacole lângă Roma, la Villaggio Romeno: „Magia Sânzienelor” și „Tradiții românești”. În producția „Tradiții românești”, studenții UNATC ai secției de Păpuși dau viață marionetelor prin momente de dans folcloric românesc și clasic, realizate cu măiestrie și bucurie. Spectacolul folosește muzica drept limbaj universal, menit să împărtășească tradițiile românești. Programul celor două zile se desfășoară între orele 14:00 și 18:00 și accesul este gratuit. 
     În cursul săptămânii școlare din 17-21 octombrie, Caravana UNATC va susține în școlile din Roma și în localitățile din apropiere - Alatri, Ladispoli, Albano Laziale - activități de pedagogie artistică, dedicate copiilor între 5 și 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, susținute de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală și Școala Doctorală, ateliere Happy Minds, susținute de Asociația parteneră Happy Minds, ateliere de proiecții și discuții pe marginea filmelor, susținute de Facultatea de Film, precum și ateliere de aplicații digitale interactive, susținute de studenți de la Departamentul UNATC de Cercetare. 
     Platformă culturală itinerantă de practică și introducere teoretică în instrumentele de pedagogie artistică, „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni" facilitează cunoașterea culturii și învățarea limbii române, prin metode și mijloace puse la dispoziție de arta teatrului și filmului. Obiectivul inițiativei „Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni” este crearea unui program prin care studenții UNATC să dobândească experiență practică prin identificarea și structurarea posibilităților concrete de folosire a metodelor și mijloacelor puse la dispoziție de arta teatrului și filmului în vederea sprijinirii tinerilor aflați în străinătate.
Detalii: www.unatc.ro și https://www.facebook.com/UNATC.ILC.
 
(11.10.2022)

Tags: caravana unatc in italia 2022, unatc il caragiale

Comments: