Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



București Docuart Fest 2015


     Campania de promovare acestei ediții Docuart Fest București a surprins prin culoare și originalitate, iar sloganul ”Freș de documentar românesc” a avut acoperire în filmele din competiție, producții 2014-2015.
Vizionările de la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului au avut mult public, obișnuit cu edițiile anterioare ale festivalului, dar și cu oferta inedită a programului Proiecțiile Docuart la MȚR sau a Caravanei Docuart.
Dintre documentarele înscrise, criticii de film Mihai Fulger, Anca Grădinariu și Florin Barbu au ales pentru competiție 12 producții pentru secțiunea principală, 8 pentru cea studențească și 6 pentru categoria dedicată televiziunilor. Juriul din acest an a fost alcătuit din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan.
     Festivalul a început cu un documentar foarte ”freș”, Roboțelul de aur, realizat de doi tineri cineaști, Mihai Dragolea și Radu Mocanu, și proiectat în premieră națională. Povestea fetei de la orfelinat ajunsă campioană europeană și vicecampioană mondială la box a trezit interesul juriului, care a considerat că merită Marele Trofeu Docuart, pentru sinceritate și lipsa de patetism. La proiecția din deschidere au venit și eroii acestui documentar, Steluța Duță și antrenorul Constantin Vocilaș.
Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Răzvan Georgescu, pentru documentarul Pașaport de Germania, premiat în acest an și de Uniunea Cineștilor din România.
Un alt film premiat, la categoria Documentar de televiziune, a fost Călușarii din Bârla, realizat de Adriana Oprea pentru canalul Digi World.
Premiul pentru montaj a fost câștigat de Letiția Ștefănescu, pentru contribuția la Aliyah DaDa, film realizat de Oana Giurgiu.
Regizorul Andrei Schwartz a mulțumit în numele directorului de fotografie Susanne Schüle, premiată pentru Cea mai bună imagine pentru Outside / Afară.
În sfârșit, premiile la categoria Documentar studențesc au fost câștigate de Românești, pentru regie - Artur Boruzs și montaj - Cristian Radu, iar Brudina a fost premiat pentru imagine, semnată de regizorul Dragoș Mihai Hanciu.
     Festivalul Docuart a avut, și în acest an, trei sesiuni de Masterclass: „Documentarul TV: Creație”, susținut de Cornel Mihalache, ”Practica vânătorilor de imagine în filmul documentar”, susținut de Dan Curean, și „Despre radio-documentar: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic”, susținut de Ioana Bâldea Constantinescu.
Daniela Apostol, directoarea Asociației Docuart, s-a gândit să întregească  atmosfera de la Cinemateca Eforie cu o expoziție permanentă - „Noise and Silence” de Raluca și Matei Arnăutu, și cu un spațiu dedicat documentarelor radio Storymania.
Programul ”Focus”, din ultima zi de festival, i-a fost dedicată regizorului Thomas Ciulei. Au fost proiectate documentarele Ca o pasăre pe gard (1992), Podul de flori (2008), Asta e (2001).
Ediția din acest an a fost realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.
Detalii: Docuart.ro
Imagine: Dan Țuculescu
 


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: bucuresti docuart fest 2015, documentare de televiziune, documentare romanesti, documentare studentesti, robotelul de aur film

Comments: