Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Bucharest International Film Festival 2017


     Prezența actriței Vanessa Redgrave și cea a regizorului Lucian Pintilie sunt atuurile ediției 13 a Festivalului Internațional de Film de la București – BIFF. Vanessa Redgrave a venit să-și prezinte, în calitate de regizoare, documentarul Sea Sorrow (2017), al cărui producător este fiul ei, Carlo Nero. Lucian Pintilie a fost invitat la prezentarea cărții sale ”Bricabrac”, ediția a II-a, lansată de Editura Nemira. A venit însoțit de prieteni și colaboratori. De ținut minte a fost și Pisica neagră numărul 13 de pe afiș, o inspirată idee a directoarei festivalului, Dana Dimitriu-Chelba.
     Festivalul, desfășurat sub patronajul Alteței Sale Regale Principele Radu, a avut două programe competiționale – lungmetraj internațional și scurtmetraje românești, și alte secțiuni paralele, cum ar fi Focus Coreea sau proiecții speciale.      Selecția competiției internaționale de lungmetraj a fost făcută de Sylvain Auzou, iar juriul a fost alcătuit din Laurentiu Damian,  președinte UCIN, Brontis Jodorowsky, actor chilian și director de teatru la Paris, Irina Margareta Nistor și Carla Vulpiani. Premiul pentru scenariu și Marele Premiu i-au fost acordate filmului Closeness, regizat de rusul Kantemir Balagov, care a fost și co-scenarist. Premiul pentru regie, oferit de Institutul Cultural Român, a ajuns la Wullu (Franța-Senegal, regia Daouda Coulibaly).
     Competiția de scurtmetraje BIFF 2017 a avut o selecție de opt producții românești. În completare, organizatorii au propus două proiecții de lungmetraje românești: Dublu (regia Catrinel Dănăiață) și Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer). Juriul secțiunii a fost alcătuit din regizoarea Catrinel Dănăiață, Enrico Vanucci, consultant de programe la Bienala de la Veneția, și Dan Drăghicescu, directorul creativ BIFF. Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales Chers Amis, debutul în regia de film al actorului Valeriu Andriuță. Scurtmetrajul Tamara. Echelon, regizat de Kristina Cepraga, a primit Premiul onorific al Universității Hyperion, a cărei absolventă este.
     Juriul criticii, alcătuit din Giulia Dobre și Ionuț Mareș, a acordat un premiu coproducției Brazilia-Franța, Gabriel and the Mountain (regia Fellipe Barbosa).
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
     
 
 


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: bucharest international film festival 2017, dana dimitriu chelba, lucian pintilie, valeriu andriuta, vanessa redgrave

Comments: