Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismBucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție, 8 – 11 septembrie 2022


În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a 8-a ediție cu un program dens cu peste 25 de evenimente culturale dedicate atât publicului, cât și comunităților de artiști, reunite sub tema ZONE (NE)SIGUREBucharest International Dance Film Festival (BIDFF) este o platformă dedicată operelor cinematografice în care limbajul corporal spune povești puternice. Tema din acest an, (Un)Safe Zones, pune la îndoială siguranța viitorului în fața evenimentelor actuale și se întreabă spre ce forme de artă ne îndreptăm. La ce forme vor adera filmele? Ce subiecte vor câștiga relevanță pe măsură ce suntem forțați să fim mai conștienți de granițele geografice, corporale și afective?
     În fiecare an, la BIDFF ne propunem să aducem în discuție subiecte urgente care ne afectează viața în mai multe moduri. Anul acesta nu a fost deloc greu să coagulăm evenimentele festivalului sub tema zone (ne)sigure. Devine tot mai evident că trăim într-o nesiguranță maximă, o stare generală de neîncredere generată de boală, conflicte militare și criza economică. Discursurile naționaliste și discriminatoare au devenit mai acide, iar societatea se împarte în tabere pro și contra, uitând să coexiste. În acest peisaj, criza afectivă și emoțională colectivă nu mai poate fi ignorată. Reacționând la acest ecosistem conflictual, BIDFF aduce în fața spectatorilor filme puternice, atât lungmetraje, cât și scurtmetraje de ficțiune, animație sau VR, în care problematici familiare sunt explorate cu inteligență și curaj de artiști de pe toate continentele— Simona Deaconescu, director artistic al BIDFF.
     BIDFF #8 include deja consacratele competiții dedicate scurtmetrajelor de dans internaționale și românești, patru lungmetraje prezentate în premieră în România, printre care Moonage Daydream, primul documentar despre David Bowie aprobat de David Bowie Estate, și Joyland, câștigător la Cannes al Queer Palm și al Premiului Juriului – secțiunea Un Certain Regard, o expoziție VR, laboratoare de film de dans, conferințe și prezentări, tururi cinematografice ghidate și multe alte surprize pentru cinefili și nu numai, toate incluse în secțiunile: BIDFFS FILMS, BIDFF VR, BIDFF EXPAND, BIDFF SHORTS și BIDFF COMMUNITY. Detalii despre evenimente, program, acces și bilete sunt disponibile pe website-ul festivalului PROGRAM BIDFF ‘22 .
BIDFF FILMS ‘22 – 4 LUNGMETRAJE ÎN PREMIERĂ ABSOLUTĂ ÎN ROMÂNIA
„JOYLAND” (2022, Pakistan), în regia lui Saim Sadiq, ne introduce în lumea patriarhală a familiei Rana, a cărei stabilitate este detonată de acțiunile fiului cel mic, care se alătură în secret unui club de dans erotic și se îndrăgostește de o starletă trans. „Joyland” este o poveste din Pakistanul zilelor noastre despre o dragoste imposibilă, o dramă încărcată de o energie fizică și emoțională uluitoare, aclamată deopotrivă de critică și de public. Prezentat în premieră anul acesta la Cannes Film Festival, lungmetrajul de debut al lui Saim Sadiq a câștigat premiul juriului la secțiunea Un Certain Regard. 8 septembrie - Cinema Elvire Popesco, 18:30.
MOONAGE DAYDREAM” (2022, SUA/Germania), în regia lui Brett Morgen debutează în România pe 9 septembrie.
„Are you there, Mr. David?”Experiența cinematografică a anului, cu imagini de arhivă din concerte și interviuri cu David Bowie în premieră, lungmetrajul „Moonage Daydream” este considerat de critici unelogiu glorios și un film care sfidează genurile (The Guardian), absolut uluitor, poate el mai bun film făcut vreodată despre un artist (Vogue). O odisee spațială audio-vizuală, hipnotică (The Telegraph), care iluminează o moștenire cult, enigmatică, filmul a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai și va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie. 9 septembrie - CINEMAX Veranda, 19:30
„NEPTUNE FROST” (2021, Franța/ Rwanda/ SUA), semnat de Saul Williams și cineasta de origine rwandeză Anisia Uzeyman. Filmul este o viziune afro-futuristă a unei povești de dragoste între un hacker intersex și un miner de coltan, dar și o frescă în muzică și mișcare despre revoltă și recuperarea tehnologiei în scopuri politice progresiste. Absolut fără precedent (MUBI Notebook), un musical SF punk, uluitor (robertebert.com) și vizionar (Variety), „Neptune Frost” a fost lansat la Cannes Film Festival 2021 –Director’s Fortnight și prezentat printre altele la festivaluri internaționale de film de la  New York, Toronto și Sundance. 11 septembrie - Cinema Muzeul Țăranului
„ROOKIES” (2022, Franța) este un documentar regizat de Thierry Demaizière și Alban Teurlai.  În inima Parisului, un liceu prestigios face un pariu îndrăzneț: să integreze elevii din cartierele defavorizate și să-i facă să rupă determinismul eșecului școlar prin dans și hip-hop. „Aici, nu cedăm și nu renunțăm!” este motto-ul liceului Turgot, unde, prin dans și mișcare, tinerii învață să-și transpună experiențele complicate în energie fizică și să se autodepășească. Filmul a fost prezentat la Berlinale 2022 în secțiunea Generation 14 plus. 11 septembrie - Cinema Elvire Popesco,
BIDFF VR ‘22 –Expoziție VR imersivă, cu o selecție de 7 lucrări cinematografice fascinante, care se bucură de un palmares bogat de premii internaționale.
Co-organizată de BIDFF și /SAC @ MALMAISON, selecția BIDFF VR ’22 chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei. Expoziția conduce vizitatorii într-o călătorie introspectivă prin consecințele dezastrului nuclear de la Fukushima, apoi face o tranziție temporală prin transformările unui oraș din Indonezia și promite o incursiune prin realități paralele microscopice și emoțiile contradictorii ale unor povești de dragoste nerealizate. Mai mult, lucrările problematizează într-o manieră critică subiecte precum centrele de reeducare din Asia, culturile uitate de pe platoul Tibetului, rolul omului în raport cu tehnologia și atitudinea noastră vis-a-vis de comunicare și interacțiunea inter-umană. /SAC @ MALMAISON – Vernisaj joi, 8 septembrie / 18:00 – 20:00 (acces cu invitație)Program vizitare expoziție: 9,10,11 septembrie 2022 / 14:00 - 17:00 și 18:00 - 21:00 Durată experiență VR: 1h20 Susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim
     BIDFF EXPAND ‘22  În fiecare an, în cadrul secțiunii EXPAND - programul de formare artistică profesională al festivalului, BIDFF aduce la București creatori de film de dans renumiți, pentru a  susține ateliere intensive de profesionalizare dedicate artiștilor români. În 2022, fondatorul premiatei casei de producție de filme de dans The Motion Dance Collective din UK, Omari ‘Motion’ Carter va coordona un workshop de film de dans, între 9 și 11 septembrie, la Centrul Național al Dansului București. În aceeași secțiune, CNDB va găzdui alte trei evenimentecoordonate de specialiști din țară și internaționali:„Challenging the Genres, Producing a Dance Film” – Studiu de caz cu Simona Deaconescu și Anda Ionescu (9.09) și conferințele „Dance of Urgency” cu Bogomir Doringer (10.09) și„Choreomania: Scenes of Ecstasy and Revolt” cu Kélina Gotman (11.09).
     SCREENDANCE LAB cu Omari ‘Motion’ Carter: Împreună cu Omari, participanții vor aprofunda procesul de producție al unui film de dans, prin explorarea unor exerciții care creează o punte între corpul în mișcare și imaginea în mișcare.Centrul Național al Dansului București / Program: 9, 10, 11.09 / 10:00 – 14:00
Choreomania: Scenes of Ecstasy and Revolt | Lecture Kélina Gotman. Kélina Gotman este profesoară de performance și științe umaniste la King's College London, și în 2022-2023 cercetătoare la Leverhulme Research, unde dezvoltă un nou proiect despre energie și modalități de lucru. La: Centrul Național al Dansului București / Program: 10.09 / 15:00 – 16:30
     BIDFF EXPAND include și laboratorul aplicat „Challenging the Genres, Producing a Dance Film” – Studiu de caz cu Simona Deaconescu și Anda Ionescu (9.09) și conferința„Dance of Urgency” cu Bogomir Doringer, artist sârb/olandez, cercetător și curator - doctorand în Cercetare Artistică la Universitatea de Arte Aplicate Viena (11.09).
     BIDFF SHORTS ‘22  26 de filme au fost alese din cele peste 330 de proiecte înscrise de cineaști și coregrafi din toată lumea.
Juriul BIDFF este format din Omari ‘Motion’ Carter, creator de filme de dans din UK, alături de scenarista și regizoarea Monica Stan (RO), precum și de actrița și activista pentru drepturile omului, Katia Pascariu (RO).
     Cum poate corpul să restabilească un echilibru necesar într-o societate presărată de zone ipotetice si (ne)sigure? - este una din întrebările asupra căreia ne invită să reflectăm cinci scurtmetraje surprinzătoare, reunite în secțiune:„Dancen” (r. Corina Andrian), „I had been sleepwalking when I saw all those colors” (r. Bogdan Balla), „You who never arrived” (r. Marius Olteanu), „PIETÀ” (regie și coregrafie Oana Maria Moczulski), „It’s a clown’s life” (r. Ioachim Stroe)
Competiția românească va fi prezentată pe 9 septembrie, la Fabrica Grivița, în intervalul 21:00 - 22:30. Accesul spectatorilor este liber.
În Competiția internațională se regăsesc 21 de titluri, ce surprind prezența corporală și aparențele ei subsumate unui univers al zonelor (ne)sigure, acolo unde se împletesc realitatea și imaginarul. 
BIDFF Community‘22 
În cadrul BIDFF Community, cea mai nouă secțiune a festivalului, au fost comisionați artiști români pentru a crea experiențe dedicate comunităților din București.
Astfel, prin intermediul unui parteneriat cu Asociația ADO - Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF prezintă “Dans pe film pentru vârsta a patra”, la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice "Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen", o selecție curatoriată de Paula Dunker.
Tânărul scenarist Adrian Ionescu va purta publicul, pe 9, 10 și 11 septembrie, prin facilitarea unor Tur ghidat prin Oborul cinematografic”.
     „Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022** . Susținător: Conceptual Lab by Theo Nissim Parteneri și gazde: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco),Cinema Muzeul Țăranului, CINEMAX Veranda, Grădina cu filme - Cinema & More, /SAC @ MALMAISON, Centrul Național al Dansului București, Fabrica Grivița, ADO - Asociația Artă pentru Drepturile Omului, Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen".
 
 
 
 
(26.08.2022)

Tags: asociatia tangaj dance, bidff 2022, bucharest international dance film festival 2022, simona deaconescu

Comments: