Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Bogdan Stanoevici este Domnul X în “Cel ales”, din 24 aprilie


Când a ales să plece din ţară, în 1989, Bogdan Stanoevici era un tânăr actor în mare vogă, lăudat de critici, căutat de regizori, răsfăţat de femei şi invidiat de bărbaţi.

     Cunoscut pentru rolurile din Sania albastră, de Ioan Carmăzan, Noi, cei din linia întâi, de Sergiu Nicolaescu, şi Tertium non datur, de Lucian Pintilie, Bogdan Stanoevici a fost în centrul atenţiei în ultimii ani datorită carierei sale politice. În prezent, Bogdan Stanoevici este secretar de stat la Ministerul Culturii şi a revenit la prima mare dragoste: actoria.
La fel ca eroul pe care îl interpretează în Cel ales, Bogdan Stanoevici a părăsit România, stabilindu-se în Franţa. Spre deosebire de personajul din fim, actorul a aplecat cu doar câteva luni înaintea Revoluţiei din 1989. Şi-a continuat cariera actoricească în teatre precum Sacha Guitry, La Bruyère, Grand Edgar şi Grand Théatre de Paris. S-a întors acasă aproape un sfert de veac mai târziu, la fel de neaşteptat precum a plecat, de parcă ar fi avut un rendez-vous cu Domnul X, eroul filmului Cel ales.
“N-aş merge până acolo încât să zic că acest scenariu a fost scris pentru mine, deşi în momentul în care l-am citit, l-am întrebat: de unde ştii tu anumite lucruri din viaţa mea? În mod normal nu avea de unde să ştie. Am regăsit foarte mulţi paşi din viaţa mea. E şi un moment în film, când personajul securistului îmi spune: a intervenit ceva, trebuie să pleci urgent la Paris. La mine a intervenit ceva şi a trebuit să plec la Paris, în 1989. Intervenise o căsătorie, un tovarăş colonel Roşu. Dacă şi pe Nicodim îl chema Roşu în film, aş fi început să am bănuieli despre Cristian Comeagă”, spune Bogdan Stanoevici despre rol.
“Odată ce Domnul X şi Bogdan Stanoevici s-au întâlnit, actorul a pus pe masă aerul semeţ şi râsul ştrengăresc, umilinţa înghiţită pe nemestecate, vigoarea şi melancolia înghesuită în spatele ei, ştiinţa de a asculta cu ochii şi de a vorbi din gesturi, tot ce a păstrat şi ce a câştigat în anii ăştia. N-a avut de ales, căci rolul le-a cerut pe toate. Dar mai presus de o demonstraţie de virtuozitate, Bogdan Stanoevici realizează în Cel ales o creaţie polifonică, profundă şi emoţionantă, operă de maturitate a unui june-prim, care are ce şi ştie cum să spună”, zice regizorul Cristian Comeagă.
Pe Bogdan Stanoevici îl puteţi vedea, din 24 aprilie, alături de Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu şi Olimpia Melinte în Cel ales. Filmul este produs de Domino Film şi distribuit în cinematografele din România de InterComFilmDistribution.
Detalii: facebook

Tags: bogdan stanoevici, cel ales film, cristian comeaga, domino film, premiera 24 aprilie

Comments: