Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Bogdan George Apetri: ”Îmi plac lucrurile care vin organic, pe platou”


     Orășelul Piatra Neamț era cunoscut, pe vremuri, pentru Teatrul Tineretului, unde ajungeau tineri actori și regizori, cu idei neconvenționale și succes internațional. Acum avem o generație de tineri cineaști, care au crescut în acea atmosferă: Bogdan George Apetri, Daniel Sandu, Andrei Dăscălescu, Tudor Panduru, ca să numesc doar câțiva.
     Bogdan Apetri este un caz special, pentru că, după ce a profesat un an ca avocat, a plecat la Columbia University să facă școală de film. Acum este profesor la respectiva universitate, de douăzeci de ani. Acolo l-a cunoscut pe Florin Șerban, cu care a rămas prieten și se ajută reciproc.
     ”Sunt cu un picior în America și cu unul în România”, spune el. Profesor de regie de film și producător la New York, Apetri se întoarce mereu la Piatra Neamț. După ce a debutat în lungmetraj cu Periferic, pentru care a primit numeroase premii, a luat o mare pauză, timp în care a fost pe platoul de filmare la proiectele pe care le-a produs. ”E important procesul de învățare din timpul filmărilor. Cred că lucrurile vin organic”. În 2019 a revenit în România, unde a filmat back-to-back două pelicule, Neidentificat și Miracol, părți ale trilogiei cu povești dintr-un oraș mic. Personajele curg dintr-un film într-altul, dar intriga și stilistica sunt diferite, ceea ce a fost dificil pentru regizor, dar și pentru directorul de fotografie Oleg Mutu. Producătoarea Oana Iancu ne-a vorbit despre dificultatea realizării în același timp a celor două proiecte.
     Neidentificat și Miracol sunt montate de el, din cauza pandemiei și a distanței. S-a perfecționat în profesia de editor în timpul studenției americane, când lucra la filmele colegilor. În așteptarea finanțărilor pentru cel de-al treilea film, în care personaj principal devine unul dintre personajele secundare din Miracol, Bogdan Apetri este în turneu de promovare prin cinematografele din țară și ține online legătura cu studenții americani, la care trebuie să se întoarcă.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(12.02.2022)

Tags: bogdan george apetri, east company productions, miracol film, neidentificat film, periferic film

Comments: