Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAzi la Anim’est!


Cele trei locaţii Anim’est, Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub au proiecţii cu primele titluri din competiţiile internaţionale ale festivalului.

În agenda zilei de luni, 6 octombrie, se înscriu lungmetraje semnate Plympton, delicii daneze şi highlighturi ale secţiunii Animash. 
La 18.00, la Cinema Studio, este proiectat lungmetrajul brazilian O Menino e o Mundo / The boy and the World, o desfătare vizuală câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy 2014 şi propunerea Braziliei la Oscar. În regia lui Alê Abreu, filmul prezintă capcanele lumii moderne prin prisma călătoriei pline de aventuri ale unui băieţel în căutarea tatălui său. 
Seara, de la 22.00, publicul e invitat să vizioneze cel de-al doilea lungmetraj din competiţie, Rocks in my pocket, în regia lui Signe Baumane, o co-producţie SUA-Letonia ce se bazează pe povestea personală a regizoarei şi prezintă lupta a cinci femei din familia acesteia împotriva depresiei. Animaţia a fost premiată la Festivalul ANMATOR din Poznan, Polonia, şi a fost selectată în competiţiile Fantoche, Seattle International Film Festival şi London International Animation Festival. 
Între cele două lungmetraje din programul zilei, douăsprezece animaţii scurte din ţări precum Canada, Elveţa, Marea Britanie sau Norvegia dau startul competiţiei internaţionale de scurtmetraj la ora 20.00, la Cinema Studio.   
Două lungmetraje semnate Bill Plympton se înscriu între highlighturile zilei: la Cinema Elvira Popescu vedem, de la 14.30, The Tune / Melodia (1992), primul lungmetraj din cariera animatorului, ce i-a adus o nominalizare la Grand Jury Prize Sundance, iar de la 16.30, publicul peste 15 ani este invitat să vizioneze I Married A Strange Person / Soţul meu e un ciudat (1997), premiat cu Grand Prix la Annecy. 
Cei dornici de o porţie de farmec şi know-how danez sunt invitaţi să vizioneze, de la 16.00, la Cinema Studio, lungmetrajul Strings / Sfori (Dane Anders Rønnow Klarlund, 2004), o co-producţie Danemarca-Suedia-Norvegia-Marea Britanie ce foloseşte animaţia cu marionete, multi-premiată pentru imaginea şi scenografia inovatoare. 
La secţiunea Animash, în afara competiţiei: de la 14.00, la Cinema Studio, vedem Beyond Beyond, o co-producţie Suedia-Danemarca în regia lui Esben Toft Jacobsen, despre călătoria plină de aventuri a unui iepuraş pe urmele mamei lui, iar de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu, publicul e invitat să vizioneze producţia braziliană Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart. Câştigătoare a Premiului Publicului la festivalul de la São Paulo, anul trecut, animaţia prezintă consecinţele prăbuşirii accidentale ale zidului ce separă o ţară micuţă şi liniştită pe nume Sbórnia, de restul lumii. 
De la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, secţiunea Animash aduce un nou calup de scurtmetraje ce candidează la Premiul publicului. 
De la ora 12.00, la Cinema Studio, publicul va putea să vizioneze, în reluare, filmele nominalizate anul acesta la Cartoon d’Or, premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON – Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim’est face parte din reţeaua acestor festivaluri. 
Luni se încheie cu o petrecere seara, de la ora 22.00, la Re:Animation Hub, cu CONTRA KEMPS şi D’J OI. 
Cea de-a noua ediţie Anim’est (3-12 octombrie) are loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub. 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijin de la Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii. 
Detalii: www.animest.ro / facebook

Tags: animatie, animest 2014, cinema elvira popescu, cinema studio, reanimation hub

Comments: