Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAzi începe Retrospectiva TIFF la București


     O selecție de aproape 20 de filme din programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula între 11 și 16 iunie la Cinema Elvire Popesco din București.
     În Retrospectiva TIFF București va putea fi văzut și filmul care a câștigat Trofeul Transilvania - Monos, în regia lui Alejandro Lande, filmul distins cu Premiul pentru cea mai bună regie - Dama de cupă/Queen of Hearts (regia May el-Toukhy), precum și preferatul publicului de la Cluj - Copilul-problemă/System Crasher (regia Nora Fingscheidt).
     Biletele pot fi achiziționate de pe www.elvirepopesco.ro.
     Monos este o fabulă tribală despre supraviețuire, putere și anarhie în rândul unui grup de copii războinici se poate întâmpla oriunde. Aflată la cea de-a doua colaborare cu regizoarea May el-Toukhy, actrița daneză Trine Dyrholm interpretează rolul unei avocate de succes, cu o viață de familie aparent fericită în Dama de cupă/Queen of Hearts, distins cu Premiul Publicului la Sundance și Premiul pentru cea mai bună regie la TIFF 2019.
     Tot din competiția oficială TIFF vine și Copilul-problemă/System Crasher, favoritul publicului prezent la Cluj, despre încercările disperate ale sistemului de asistență socială de a o salva pe mica eroină de monștrii din mintea ei psihotică atunci când mama o abandonează pentru a-și proteja ceilalți copii.
     Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Vacanța mea extraordinară cu Tess/My Extraordinary Summer With Tess (regia Steven Wouterlood) – o sensibilă și amuzantă poveste despre cum să-ți creezi propriul „antrenament de singurătate” – și Rocca/Rocca Changes The World (regia Katja Benrath) – o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă. La finalul ambelor proiecții publicul va fi invitat la o serie de dezbateri cu invitați speciali.
     Prietenul de suflet al festivalului, deținător al Trofeului Transilvania, dar și al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin, Sebastian Lelio revine pe ecranele TIFF cu cel mai recent film al său, Gloria Bell (2018). Filmul este o reinterpretare a originalului Gloria, cu care regizorul a câștigat două premii importante la Berlinala din 2015. Regizorul chilian și-a dorit mult să revină asupra poveștii Gloriei, o femeie divorțată prinsă în vârtejul unei iubiri neașteptate, pentru a avea șansa de a lucra cu Julianne Moore. În distribuție îl regăsim și pe John Turturro. 
     De neratat este și Jocuri de putere/El reino, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen. Filmul este un thriller politic trepidant în care corupția domnește la toate nivelurile puterii.
     La București va rula și Nu-ți feri privirea/Never Look Away, cel mai nou film al regizorului Florian Henckel von Donnersmarck. Inspirat de povestea vieții artistului Gerhard Richter, regizorul german traversează patru decenii de istorie germană, de la nazism la comunismul din Berlinul de Est, într-o pasionantă frescă epică despre fantomele Holocaustului și arta într-un regim totalitar.
 
PROGRAM RETROSPECTIVA  TIFF LA BUCUREȘTI
cinema Elvire Popesco
 
Marți, 11 iunie
19:00 – Nu-ți feri privirea/Never Look Away, regia Florian Henckel von Donnersmarck (Germania), 189’
 
Miercuri, 12 iunie
18:30 – Înainte de îngheț/Before the Frost, regia Michael Noer  (Danemarca), 104’
20:30 – Vieți duble/Doubles vies, regia Olivier Assayas,107’
Joi, 13 iunie
16:30 – A treia nevastă/The Third Wife, regia Ash Mayfair (Vietnam), 94’
18:30 Corbul alb/The White Crow, regia Ralph Fiennes (Marea Britanie, Franța), 127’
21:00 - Jonathan Agassi mi-a salvat viața/Jonathan Agassi Saved My Life, regia Tomer Heymann (Germania, Israel), 106’
 
Vineri, 14 iunie
16:30 – Cel mai frumos cuplu/The Most Beautiful Couple, regia Sven Taddicken (Germania, Franța), 97’
18:30 - Dama de cupă/Queen of Hearts, regia May el-Toukhy (Danemarca, Suedia), 127’ – câștigător Premiul pentru cea mai bună regie
21:00 – Parking, regia Tudor Giurgiu (România), 110’ – în prezența echipei, Q&A la finalul proiecției
 
Sâmbătă, 15 iunie
11:00 – EducaTIFF: Vacanța mea extraordinară cu Tess/My Extraordinary Summer With Tess, regia Steven Wouterlood (Olanda, Germania), 82’ – Q&A la finalul proiecției
13:00 – Parking, regia Tudor Giurgiu (România), 110’
15:30 – Rochia bântuită/In Fabric, regia Peter Strickland (Marea Britanie), 118’
18:00 – Monos, regia Alejandro Landes (Columbia, Argentina, Olanda, Germania, Suedia, Uruguay), 105’ – câștigător Trofeul Transilvania
20:30 – Jocuri de putere/El Reino, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania), 131’
 
Duminică, 16 iunie
11:00 – EducaTIFF: Rocca/Rocca Changes The World, regia Katja Benrath (Germania), 97’ – Q&A la finalul proiecției
13:30 – Ruben Brandt, Colecționar/Ruben Brandt, Collector, regia Milorad Krstić, 94’
15:30 – Copilul-problemă/System Crasher, regia Nora Fingscheidt (Germania), 118’ – câștigător Premiul Publicului
18:00 – Parking, regia Tudor Giurgiu (România), 110’
20:30 – Gloria Bell, regia Sebastián Lelio (SUA, Chile), 102’
(11.06.2019)

Tags: cinema elvira popescu, parking film, retrospectiva tiff 2019, tiff bucuresti

Comments: