Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Azi, 20 martie, la OWR 2018


     Marți, 20 martie la One World Romania sunt programate 11 filme documentare, o lansare de carte, o dezbatere inedită despre reforma educației și o proiecție dedicată liceenilor.
     Continuă astăzi seria de întâlniri cu invitații festivalului – de la ora 12:00 la ARCUB, regizorii Cristina Haneș (Antonio și Catarina), Radu Ciorniciuc (Acasă), Mary Jirmanus Saba (Un sentiment mai înălțător decât iubirea), Tristan Ferland Milewski și compozitorul Claude Ferland Milewski (Vas de vis).
     Marți de la ora 14:00, la ARCUB, are loc lansarea volumului „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România și Moldova”, realizat de Iulia Popovici și Raluca Voinea. Cartea cuprinde interviuri cu mai mulți artiști din România și Republica Moldova, printre care Dan Perjovschi, Farid Fairuz, Alexandra Pirici, Veda Popovici și Paul Duncă.
     De la ora 18:00 la Rezidența BRD Scena9 este un eveniment în format Pecha Kucha, având ca subiect o necesară reformă în sistemul educațional autohton. Fiecare dintre invitați va avea câte o prezentare de 20 de slide-uri a câte 20 de secunde fiecare.
     Al doilea proiect Work-in-progress al festivalului va fi prezentat marți de la ora 18:00, în Sala mare de la ARCUB: Rezidentele, documentarul la care lucrează Cosmin Bumbuț și Elena Stancu începând de anul trecut. Filmul documentează viața celor 16 deținute de la Centrul Terapeutic Lotus din Penitenciarul Gherla – primul centru din România pentru deținutele cu depresie, anxietate și tulburări de personalitate, deschis în 2016. Cei doi regizori vor fi prezenți la proiecție.
     Marți și miercuri, de la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană vor fi proiectate două dintre cele mai surprinzătoare documentare realizate de faimosul cineast Jonas Mekas. Marți este programat Pășind prin viață am zărit (întâmplător) mici crâmpeie de frumusețe, proiectat pe pelicula de 16mm – o ocazie unică pentru cinefili. Intrarea la MNAC se face exclusiv pe baza biletului de intrare la muzeu. 
     Încheiem seara de marți cu premiera europeană a filmului Dezastrul din Sennan, cel mai recent documentar al cineaștilor Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi. Este primul documentar realizat de cei doi în ultimii 20 de ani și a mai fost proiectat în cadrul festivalurilor de la Busan, Yamagata și la Tokio Filmex IFF. Timp de opt ani a urmărit Kazuo Hara lupta în justiție, cu guvernul japonez, a zeci de foști lucrători în carierele de azbest din micul orășel Sennan. 
     Festivalul este organizat de Asociația One World Romania. Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comisia Europeană- Reprezentanța în România, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Român, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație, Muzeul Național de Artă Contemporană Sponsori: Grupul CEZ în România, BRD Groupe Société Générale, Kaufland, Fundația Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Bosch, Autonom, Staropramen, BlackCab Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Forumul Cultural Austriac, Romanian-American Foundation, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor’s Fund, Ambasada Elveției în 
România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Norvegiei, British Council, Goethe-Institut București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Institutul Balassi- Institutul Maghiar din București, Ambasada Finlandei, Ambasada Statului Palestina, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Complexul Cultural-Sportiv Studențesc Tei
Detalii: oneworld.ro
 
(20.03.2018)

Tags: one world romania 2018

Comments: