Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Astra Film Festival 2018: „Timbox”, de Nora Agapi


     În perioada 1960 și 1990, Ioan Matei Agapi a filmat (și fotografiat) 35 de ore de material sau 21.000 de metri de peliculă – acum o veritabilă arhivă vizuală care pare să fie cea mai mare arhivă personală din România. Ioan Matei Agapi, fotograf și cameraman al orașului Iași, a imortalizat atât evenimentele culturale și politice ale orașului, cât și momente intime din viața familiei sale, acestea fiind printre puținele reprezentări neinstituționalizate ale epocii. În timpul comunismului, accesul la aparate de filmat și peliculă era limitat (fie doar și din cauza costurilor mari), așa că majoritatea imaginilor care ajung la noi astăzi sunt produse în cadrul studiourilor de producție și a televiziunii, la care se adaugă un număr mic de filme realizate în cadrul cinecluburilor de amatori, organizate în jurul unor școli, fabrici sau sindicate. Desigur, nimeni n-ar fi putut avea acces necondiționat la peliculă pe vremea aceea, iar o parte dintre materialele din arhiva lui Agapi erau realizate în calitate de fotograf/cameraman oficial al orașului.  
     Timebox este un documentar participativ/found footage despre viața actuală a lui Ioan Matei Agapi, pe care primăria îl evacuează din apartamentul său închiriat din Palatul Braunstein ce urmează să fie renovat, și despre colecția sa impresionantă de materiale vizuale, aparate de fotografiat și filmat, dagherotipuri. Filmul, realizat de fiica acestuia, Nora Agapi, urmărește deopotrivă relația tată-fiică în contextul unei mutări complicate (primăria refuză să îi ofere fotografului un spațiu potrivit pentru depozitarea arhivei), precum și cariera lui Ioan Matei Agapi, prin inserarea anumitor secvențe din arhiva lui vizuală.
     Filmul a avut premiera națională la Festivalul de Film Astra de la Sibiu și premiera internațională la Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava în 2018, unde a fost desemnat cel mai bun documentar în cadrul secțiunii Between the Seas.
     La proiecția filmului de la Astra au fost prezenți Nora și Ioan Matei Agapi, care au discutat cu publicul la final.
 
     Ulterior, Nora Agapi ne-a povestit mai multe despre producția acestui film și despre cum a folosit arhiva tatălui său în Timebox.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: astra film sibiu 2018, documentare romanesti, ioan matei agapi, nora agapi, timebox film

Comments: