Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Astăzi începe Caravana Les Films de Cannes à Pucioasa


     Caravana Les Films de Cannes poposește săptămâna aceasta la Pucioasa, în cadrul Zilele Culturii Europene la Pucioasa, ce se desfășoară în intervalul  6 – 17 mai. După ce a adus pe ecranele de la Slobozia, Timișoara și Sibiu cele mai premiate filme văzute pe croazetă în anul 2018, o selecție a acestora va ajunge și pe ecranul de la Centrul Cultural European Pucioasa începând de astăzi, 6 mai, ora 18:30, cu proiecția filmului Girl/Balerina, în regia belgianului Lukas Dhont, și pană duminică, 12 mai.
     Girl/ Balerina, câștigătorul Caméra d’Or – premiul pe care l-a câștigat și Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost? –, rulează astăzi, de la ora 18:30, în deschiderea Caravanei, la Centrul Cultural European Pucioasa. Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă.
     Marți, de la 18:30 va rula filmul Zimna wojna/Războiul Rece. Filmul este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, și spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiții sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviți, dar incapabili să renunțe unul la celălalt.
     Napszállta/Apusul, cel de-al doilea lungmetraj al lui László  Nemes (Saul fia), a avut premiera în toamna anului 2018, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul FIPRESCI și se va vedea miercuri, 8 mai, la Pucioasa.  Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab și românul Vlad Ivanov – aflat la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după Hier, de Balint Kenyeres). Acțiunea din Apusul are loc în Budapesta, înaintea începutului Primului Război Mondial, iar anxietățile și premonițiile despre schimbarea violentă ce se pregătește sunt simțite în interiorul unui magazin șic de pălării și văzute prin ochii tinerei Írisz, o orfană care vine în oraș să lucreze la magazinul care odată fusese deținut de familia ei.
     Vineri, 9 mai, de la 18:30, va rula filmul Gräns/La graniță, de Ali Abbasi, câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes 2018. La graniță o are în prim plan pe Tina, un ofițer vamal, apreciată de colegi pentru intuiția ei de a recunoaște sentimentele de vinovăţie sau ruşine ale oamenilor. Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj după Shelley, în care joacă actrița Cosmina Stratan și care a avut premiera mondială la Berlin.
     Beoning/În flăcări a fost recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist și pentru câțiva ani chiar ministru al culturii în Coreea de Sud, și-a început târziu cariera de regizor. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, În flăcări este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. Filmul rulează sâmbătă, de la ora 18:30. 
     Caravana va fi închisă de „un film care îți pătrunde pe nesimțite în suflet și te cucerește” (The Telegraph), Manbiki kazoku/O afacere de familie, cel mai recent film al regizorului coreean Hirokazu Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2018, este povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.
     Detalii: Filmedefestival.ro  
(06.05.2019)

Tags: caravana les films de cannes 2019, centrul european pucioasa, vlad ivanov

Comments: