Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Amintiri de la One World Romania 11


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania s-a încheiat oficial duminică 25 martie. Până la următoarea ediție a festivalului, Asociația One World Romania continuă programele sale tradiționale pe tot parcursul anului: One World Romania la Școală, KineDok, Civil Society Pitch și proiectul de redescoperire a arhivelor Studioului Alexandru Sahia. De asemenea, vom organiza ecouri ale celei de-a 11-a ediții în mai multe locații din București și din țară.
     În această perioadă, puteți urmări înregistrările video ale unor evenimente marca One World Romania, disponibile pe paginile de Facebook ale partenerilor festivalului – Cinepub, Perspektiva și Scena9.
     Duminică, 25 și marți, 27 februarie au fost proiectate documentarele  Ouăle lui Tarzan și Țara moartă, urmate de discuții cu regizorii acestora – Alexandru Solomon și Radu Jude. Fiecare dintre ei a pregătit întrebări despre propriul film, primind răspunsurile din partea celuilalt realizator. Înregistrările pot fi vizionate pe CINEPUB.
     După proiecția filmului Soldații. Poveste din Ferentari de luni, 5 martie, co-directorul festivalului One World Romania, Andrei Rus, a discutat cu regizoarea Ivana Mladenović și scenaristul Adi Schiop despre ce a însemnat dezvoltarea, realizarea și lansarea unui film cu un subiect controversat în această perioadă tensionată din România. Înregistrarea este disponibilă pe CINEPUB.
     Expoziția „Cicatrice” este rezultatul unei schimbări radicale de viață: acum patru ani, fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu s-au mutat într-o autorulotă pentru a lucra la un proiect despre cultura violenței în România. Aceasta a fost punctul de plecare pentru dezbaterea organizată joi, 15 martie, la care au participat autorii expoziției, Andreea Bragă și Claudia Bădica. Înregistrarea este disponibilă pe Perspektiva.
     În deschiderea zilei dedicate artei activiste la MNAC, sâmbătă 17 martie, am ascultat poeziile a trei poete din România pe care vă garantăm că merită să le citiți: Elena Vlădăreanu, Svetlana Cârstean și Cosmina Moroșan. Înregistrarea este disponibilă pe pagina de Facebook a OWR.
     „Memoria arhivelor” a însoțit și dezvoltat tema arhivelor audiovizuale (conturată printr-o selecție de filme recente, dar și prin secțiunea Jurnalele lui Jonas Mekas) și secțiunea „Trecutul Prezent”. Primul eveniment a fost lansarea campaniei Asociației Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv privind importanța arhivelor de film (Scena9).
     Al doilea eveniment al zilei a fost dezbaterea intitulată „Jocul cu arhivele”, la care au participat regizorul Bill Morrisson, editoarea Dana Bunescu, regizoarea Mona Nicoară și regizorul Péter Forgács, prin Skype. (Scena9)
     Ultimul eveniment al zilei a fost dezbaterea despre arhivele de film ale fostului bloc comunist, la care au participat Oksana Sarkisova (Blinken Open Society Archives, CEU - Budapesta), Stefanie Eckert (Fundația DEFA), Michael Loebenstein (secretar general al FIAF, director al Austrian Film Museum - Viena) și Mihai Fulger (director al Arhivei Naționale de Filme). (CINEPUB)
     Expoziția „No Man's Land”, organizată în colaborare cu Fundația Pact și MKBT, documentează un fenomen masiv, dar mai degrabă necunoscut: în România sunt peste 64.000 de familii ce nu dețin forme legale asupra locuinței în care trăiesc și/sau trăiesc în locuințe insalubre, neconectate la utilități, în zone cu risc pentru sănătatea și siguranța locuitorilor. Acesta a fost punctul de plecare pentru dezbaterea pe care o puteți urmări mai jos. Înregistrarea este disponibilă pe Perspektiva.
     Kazuo Hara este cel mai apreciat regizor de documentare al Japoniei. Cu o carieră întinsă pe mai multe decenii, în care a realizat cinci lungmetraje, cineastul a colaborat întreaga viață cu Sachiko Kobayashi, care a produs toate filmele acestuia, patru dintre ele făcând parte din programul retrospectivei organizate în cadrul One World Romania, ediția din 2018. Cei doi au împărtășit din experiențele lor în cadrul unui masterclass organizat de 19 martie. Înregistrare disponibilă pe CINEPUB.
     Dezbaterea pe tema educației s-a numit „Rică nu știa să zică râu, rățușcă, reforma educației” și poate urmărită pe Perspektiva.
     Mișcările studențești au fost inițiatoarele multor schimbări în momentele cele mai tensionate ale istoriei. În cadrul evenimentului discutăm despre implicarea studenților în două momente-cheie ale ultimei jumătăți de secol (1968, 1989) și despre rolul lor, potențial sau deja manifest, în prezent. Prima dezbatere organizată pe 24 martie a avut ca subiect revoltele din Cehia și au participat doi lideri ai mișcărilor studențești: Karel Kovanda (1968), Monika MacDonagh-Pajerová (1989), protagoniștii filmului Revoltele studenților cehi, iar discuția a fost moderată de Iulia Popovici. Înregistrare: Scena9.
     În cadrul celei de-a doua părți a evenimentului, istoricul Lavinia Betea și președintele ANOSR Marius Deaconu au discutat alături de Marius Cosmeanu despre cum au influențat studenții România. Înregistrare: Perspektiva.
     Detalii: www.oneworld.ro
(04.04.2018)

Tags: arhiva de film, arhivele nationale de film, festival de documentar si drepturile omului bucuresti, one world romania, owr 2018

Comments: