Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”America, venim!”: În căutarea celebrității


     Cinepub îți prezintă premiera săptămânii – America, venim!, lungmetrajul de debut al regizorului Răzvan Săvescu, după un scenariu semnat de el și de actrița Oana Ioachim.
     Regizor, scenarist și producător, Răzvan Săvescu este cunoscut pentru serialele de televiziune pe care le-a realizat, dar și pentru scurtmetrajul Icre negre (2010) care a fost selecționat în numeroase festivaluri importante, precum Montpellier sau Wroclaw.
     America, venim! este o comedie inspirată de cariera de actor a lui Răzvan Săvescu: ”Ca actor – pentru că am studiat actoria la UNATC, am fost angajat al Teatrelor Naţional şi Bulandra – am trăit un fel de perioadă de aur. La Teatrul Naţional, odată cu venirea lui Andrei Şerban, am avut şansa să merg în turnee vreo trei ani. Apoi, am fost cinci ani angajat la Teatrului Bulandra şi din nou am călătorit. Ei bine, din aceste turnee am adunat foarte multe poveşti, unele mai amuzante sau inedite ca altele” a declarat Răzvan Săvescu.
     În toamna anului 2014 avea loc premiera America, venim! care a adus, prin umor, un suflu nou în peisajul cinematografic românesc: ”Umorul lipsește din România de o bună bucată de vreme. Și se pare că va mai lipsi. Nu știu unde și cum ne-am pierdut simțul umorului, dar știu că toți încercăm să îl regăsim. Asta se străduie și Răzvan Săvescu să facă în America, Venim! (2014) – să recupereze spiritul de glumă al cinemaului mioritic.” Doru Pop.
     Filmul lui Săvescu este un road movie plin de peripeții în care o trupă de teatru din provincie ajunge să-și trăiască visul de-o viață jucând în America. Plecaţi tocmai din micul Târgovişte, cinci actori, regizorul, un băieţel şi ursul lui imens de pluş traversează oceanul pentru a susţine un spectacol la New York. Nu totul merge conform planului şi actorii hotărăsc, pentru câţiva bani în plus, să înceapă colaborarea cu un impresar local, tot român, stabilit în SUA de ceva vreme, care le promite un turneu de amploare. Aventura americană în care pornesc îi pune în fața unor situații greu de imaginat, pline de haz românesc.
     Din distribuție fac parte Mihai Călin, Adrian Văncică, Gheorghe Ifrim, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea, Oana Ioachim și actrița de origine croată Mira Furlan, cunoscută pentru rolul său din Tata în călătorie de serviciu”/„When Father Was Away on Business, în regia lui Emir Kusturica, care a obţinut Palme d’Or în 1985 şi a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.
(2.07.2021)

Tags: adrian vancica, america venim film, gheorghe ifrim, mihai calin, oana ioachim, razvan savescu

Comments: