Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAlo! Dispecerii? - foto(d)grame


— Da, Ghioroaia la telefon, ni s-a răspuns de la celălalt capăt al firului, capăt care se afla la Buftea. Mânaţi de obligaţii redacţionale urgente, doream să aflăm locul unde se produce, în acea zi, primul tur de manivelă la filmul Bariera.
— Pe Colentina, lângă spitaIul Fundeni...
— Mai precis, unde anume?
— Chiar acum cinci minute ne-a telefonat şeful de producţie. Nu ne-a spus decât atât. Dar poate ne mai sună ei, dacă reveniţi, o să vă spunem.
— Ce actori filmează azi? (Pauză îndelungată şi jenantă.)
— Nu ştim precis... Cred că Dinică... Dar reveniţi dumneavoastră.
Am revenit.
— Sunt pe strada Girafei, pe Colentina, lângă spitalul Fundeni, o să-i descoperiţi, o să vedeţi grupul electrogen...
Fotoreporterul redacţiei se urcă în maşină, parcurge cei zece kilometri până la cartierul indicat, alţi zece în căutarea străzii cu pricina şi încă zece, înapoi, la redacţie.
Nu există nicio stradă a Girafei, în jurul spitalului Fundeni, protestează violent fotoreporterul pentru lipsa de precizie a redactorului, n-am găsit nici o echipă şi nici un grup.
Din nou telefon la Buftea.
— Cum să nu existe?! se revoltă la rândul ei dispecera. Şi astăzi şi mâine echipa filmează pe strada Girafei. Mâine, în mod sigur, e filmare mare, cu actorii principali — mergeţi, grupul electrogen se vede şi se aude de la distanţă. A doua zi de dimineaţă, pentru o nouă asigurare, dăm iarăşi telefon Ia dispecerat. Nici o schimbare: echipa trebuie să se afle pe strada Girafei, lângă spitalul Fundeni.
— Bine, dar plouă. Se filmează, totuşi ?
— Vedeţi, asta noi n-o putem şti. Plouă, dar poate dă soarele...
Cu gândul de a descoperi cel puţin echipa şi a sta de vorbă cu realizatorii, în aşteptarea soarelui, plecăm spre Fundeni, de data aceasta şi fotoreporterul şi redactorul. Colindăm o oră în cartierul Colentina, în jurul spitalului Fundeni, mai întâi pe la nord-est, prin strada Sportului, între strada Simetriei şi strada Refrenului, până la capătul liniei de autobuze 53, apoi pe la sud-vest, prin şoseaua Fundeni. Dăm de o stradă Căpreni, ceea ce ne inspiră oarecari speranţe de a ajunge pe Girafei... Oprim maşina din zece în zece metri şi întrebăm trecătorii de cele mai diferite profesii, vârste, sexe, culori şi dispoziţii spirituale. Cei mai mulţi răspund cu expresii de mare stupefacţie, unii par să aibă într-un târziu oarecari revelaţii interioare, pe care însă nu pot să şi le clarifice, ca şi cum printr-un miraj Ie-ar fi apărut în minte gâtul unei neverosimile girafe. Se naşte şi o polemică la un centru de răcoritoare în privinţa a două direcţii diametral opuse în care, în mod precis, s-ar afla chiar strada Girafei. Parcurgem ambele direcţii, căutăm meticulos, intrăm cu maşina pe stradele, până în vecinătatea mlaştinei: nici urmă de strada Girafei.
Ne întoarcem din drum şi căutăm Oficiul PTTR-11 Fundeni, unde suntem asiguraţi că nu există nicio stradă a Girafei în cartierul respectiv. La propunerea şi insistenţele noastre, folosindu-se Ghidul străzilor municipiului Bucureşti (Ed. C.N.C.S. - 1969) aflăm că există o stradă a Girafei, dar nu în cartierul Fundeni, ci în cartierul Pantelimon, lângă IPROFIL, nu lângă spital, trecută în hartă pe planşa 63, nu 45, ţinând de oficiul 39, şi nu de 11. Traversăm linia ferată Bucureşti-Constanţa şi stăvilarul lacului Fundeni, căpătăm o cu totul altă perspectivă asupra Capitalei, intrăm pe şoseaua Pantelimon, facem de câteva ori drumul dus şi întors între Strada Renului şi intrarea Lupului, ni se indică de câteva ori drept certă a doua sau a treia, pe stânga sau pe dreapta, dar respectiva e strada Elefantului sau a Cămilei şi, în cele din urmă, hotărâţi să nu ne dăm bătuţi, descoperim — oblică ascunsă între strada Castorului şi a Veveriţei însăşi strada Girafei, unde se aflau şi echipa, şi grupul electrogen, şi Mihaela Mihai, şi Dan Nuţu, în plină filmare, nu pentru că apăruse soarele, ci tocmai fiindcă ploua şi era nevoie de ploaie naturală în cadrul programat pentru acea zi.
— De ieri căutăm strada asta, îi spunem regizorului Mircea Mureşan, cât mai tandru cu putinţă.
— Cum de ieri?! leri nici n-am filmat aici. Am filmat în Tei, pe strada Beiul Constantin şi lângă pădurea Andronache.
— Bine, dar chiar ieri, dispecerii...
— Ei, dispecerii!
 
 
(Cinema nr. 6, iunie 1972)

Tags: bariera film, mircea muresan, pe platouri, val s deleanu, valerian sava

Comments: