Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAlina Grigore: ”Filmul are 75% emoție și este o artă colaborativă”


     Actrița Alina Grigore a debutat în regia de film cu Crai Nou/Blue Moon și a câștigat Trofeul Scoica de Aur la San Sebastian în 2021. Știrea a generat mult entuziasm, pentru echipă și pentru cinefili.
Traseul către acest succes a început cu mulți ani în urmă. Alina Grigore este din Piatra Neamț, un oraș care a produs o întreagă generație de cineaști, despre care am vorbit și cu Bogdan George Apetri. Ioana Chițu este și ea din Piatra Neamț, iar Mircea Postelnicu este actor acolo.      
     Alina Grigore a urmat Actorie la UNATC ”IL Caragiale” și a jucat în câteva telenovele. Împreună cu Bogdan Albulescu, a făcut saltul în gol către America, unde a avut un agent și a urmat cursurile unei școli de actorie. Invitația lui Adrian Sitaru de a juca în Din dragoste, cu cele mai bune intenții a adus-o în țară și la ideea de a deschide aici o școală de actorie de film, InLight, adaptând astfel experiența americană în stilul ei rebel, fără respectarea canoanelor. Toate aceste mișcări și decizii au condus către proiecul Ilegitim, pentru care ea a scris scenariul, iar Adrian Sitaru a semnat regia. Particularitatea acestul film e dată de dezvoltarea scenariului împreună cu actorii, de tema relației amoroase dintre doi frați și de tensiunile generate de ea între membrii unei familii. Filmul a primit Premiul C.I.C.A.E. la Forum Berlinale în 2016, ceea ce a dat legitimitate (!) metodei de lucru și abordării regizorale.
     Tot o familie cu relații tensionate se află și în centrul noii povești din Crai Nou.  Legătura distorsionată de violență dintre membrii unei familii, care gestionează o cabană în munți, este dată nu numai de izolarea casei, dar și de sexualitatea reprimată și dorința de dominare, care dau dependență. O tânără, Irina (Ioana Chițu) și Liviu (Mircea Postelnicu) sunt personajele din mijlocul acestui vârtej de emoții. Lupta dintre cei doi pentru control te trimite cu gândul la sindromul Stockholm, cum îl numesc psihologii.  
     Alina Grigore a lucrat împreună cu actorii în dezvolatarea scenariului și, încurajată de Adrian Sitaru, și-a asumat regia și a intrat în mica familie a regizoarelor din România. Succesul de la San Sebastian i-a dat legimitate și în această calitate, susținută fiind de producătoarea Gabriela Suciu. Cele două pun acum la cale alte proiecte, următorul fiind legat tot de povestea unei familii, Între ape.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu 
(6.03.2022)

Tags: alina grigore, crai nou film, gabriela suciu, ilegitim film, inlight center, ioana chitu actrita, mircea postelnicu

Comments: