Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Alice T”, regizat de Radu Muntean


     Printre multele eroine din filmele acestei toamne, cuplul mamă-fiică din Alice T, creat de scenariștii Radu Muntean, Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu aduce în discuție o problematică specială – adolescenta răzvrătită și relația cu mama adoptivă. Ca multe eleve de liceu, Alice (Andra Guți) minte, fumează, înjură, e agresivă și libertină. Copil înfiat, e pasiv-agresivă față de mama (Mihaela Sîrbu) îngrijorată. Are momente de tandrețe, dar mai mult conflictuale, e manipulatoare și fără atașament real față de oamenii din jurul ei. Arogantă cu iubitul mamei (Bogdan Dumitrache), cu care stă în aceeași casă, este mai apropiată de iubita (Ela Ionescu) tatălui (Șerban Pavlu), pe care îl vizitează în vacanță. Rebelă la școală, în conflict cu un profesor (Teodor Corban), nu e cu adevărat preocupată de nimic. O sarcină declanșează un moment critic, dar găsește o rezolvare în stilul ei. Cum ajungi la sufletul unui astfel de copil? Ce poți să faci când ai în casă o adolescentă cameleonică, fără prea multe repere morale? Ce fel de adult va fi? Cei trei scenariști au copii adolescenți, așa că statutul lor de părinte i-a ajutat să înțeleagă dificultățile vârstei, cu atât mai mari pentru un copil adoptat.
     Castingul pentru rolul Alice a durat destul de mult, fiind aleasă Andra Guți, elevă la Liceul ”Dinu Lipatti”, colegă de clasă cu Voica Oltean, premiată la Karlovy Vary pentru rolul din Breaking News, regizat de Iulia Rugină. Andra s-a transformat fizic pentru rol (s-a îngrășat, și-a vopsit părul în roșu), dar s-a și maturizat ca actriță (are scene de agresivitate, înjură). Interpretarea i-a fost recompensată cu Leopardul pentru cea mai bună actriță la Locarno și vrea să facă studii de actorie.
     Alice T este filmat de directorul de fotografie Tudor Lucaciu și montat de Andu Radu. Pelicula este o co-producție România (Multi Media Est)/ Suedia / Franța și este distribuită în România de Voodoo Film.  
     Alice T a fost proiectat în avanpremieră în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, în prezența regizorului Radu Muntean, a scenariștilor Alex Baciu și Răzvan Rădulescu, actrițelor Andra Guți și Maria Popistașu, a directorului de fotografie Tudor Lucaciu și a monteurului Andu Radu.

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: alex baciu, alice t. film, andra guti, les films de cannes a bucarest 2018, multi media est, radu muntean, razvan radulescu

Comments: