Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Aferim!”, de Radu Jude, în competiția oficială la Berlinale 2015


Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, a fost selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie).

Este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei, alături de producții precum Queen of Desert (regia Werner Herzog), Taxi (regia Jafar Panahi), Knight of Cups (regia Terrence Malick), Eisenstein in Guanajuato (regia Peter Greenaway).
Din distribuție fac parte Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban PavluGabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.
Proiect cinematografic de amploare, Aferim ! este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească, la începutul secolului al XIX-lea. Un zapciu (Teodor Corban), însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Toma Cuzin).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru este director de imagine, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele sunt realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu. Consilier istoric este Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător este Ada Solomon.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012.
Aferim! este o producție Hi Film, realizată în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.
Ultima prezență a unui film românesc în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când pelicula Poziția Copilului, produsă de Ada Solomon, a câștigat Trofeul Ursul de Aur.

           
 


Tags: ada solomon, aferim, festivalul de film berlin 2015, hi film, marius panduru, radu jude, teodor corban

Comments: