Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



A început Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară


Cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este dedicată temei “Eroi şi antieroi din Balcani”.

     Timp de şase zile (26 – 31 august), în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje şi 51 de scurtmetraje. După gala de deschidere cu un concert al Cvartetului Filarmonicii din Craiova şi proiecţia în aer liber a comediei bulgăreşti Rapid Response Corps 2: Nuclear Threat, la care au participat regizorul Stanislav Doncev şi actorii Raliţa Pascaleva, Bashar Rahal şi Teodora Donceva, au început vizionările şi seminarul “Eroi şi antieroi din Balcani”, condus de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conf. univ. Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti. 
     În a doua zi a fost proiecţia filmului Kismet, regia Nina-Maria Paschalidou, un documentar despre impactul telenovelelor turceşti asupra lumii arabe şi a Balcanilor. Kismet a fost nominalizat pentru Cel mai bun documentar de mediumetraj la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. 
Tot miercuri a avut loc şi un spectacol culinar dedicat bucătăriei tradiţionale turceşti, susţinut de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin. Seara a fost vizionat Go West, filmul lui Ahmed Imamović, care ironizează doctrina eroismului în războiul din Bosnia. Eroii principali, homosexualii Milan şi Kenan, încearcă să scape de armată căsătorindu-se, după ce Kenan se deghizează în femeie. 
     Joi, 28 august, de la ora 11.00, va fi proiectat filmul pentru copii De-aş fi... Harap Alb, realizat de Ion Popescu-Gopo în 1965. De la ora 21.00 va rula, în prezenţa regizorului Lucian Pintilie, filmul O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. După vizionare va fi un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu, care joacă în filmul lui Pintilei rolul liderului neproclamat al ţăranilor bulgari, Petco. 
Accesul la proiecţii este liber. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000, în parteneriat cu CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană. 
Pe timpul desfăşurării festivalului, este posibilă camparea pe teritoriul portului, în limita locurilor disponibile. 
Detalii: facebook

Tags: divanul degustatorilor de film si arta culinara, film balcanic, ioan gyuri pascu, lucian pintilie, mircea dinescu, o vara de neuitat, port cetate

Comments: