Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



A apărut revista „FILM” nr. 1 / 2021


     A apărut primul număr pe anul 2021 al revistei „Film”. Conţinutul ediţiei este caracterizat de titlul editorialului, „Un cinema pandemic”. Nu sunt descrise în textul de deschidere incredibilele obstacole peste care a trebuit să treacă cinematograful românesc în pandemie, o perioadă comparabilă cu o iarnă nucleară, sau cu o perioadă asemănătoare naraţiunilor distopice. Nici prezenţa în săli şi nici pe platourile de filmare nu a fost posibilă şi, cu toate astea, am primit multe semne că ne voom întoarcea la viaţă. Pentru că, aşa cum semnalează editorialul semnat de Dana Duma, „cinematograful românesc trăieşte în plin paradox: deşi se trezeşte cu greu la viaţă, industrial vorbind, şi revenirea pe platouri şi în sălile de cinema e un proces cu intermitenţe, confirmările internaţionale sunt dintre cele mai prestigioase. Al treilea Urs de aur la Festivalul de la Berlin a fost câştigat de Radu Jude cu Babardeală cu bucluc sau Porno balamuc, Malmkrog de Cristi Puiu a fost votat al patrulea în topul 10 al revistei Cahiers du cinema şi cineastul a primit un Premiu FIPRESCI pentru întreaga carieră la Festivalul de la Sofia, documentarul colectiv de Alexandru Nanău a fost nominalizat la două categorii ale Academiei Americane de Film. Lista poate continua cu premiile câştigate de Acasă de Radu Ciorniciuc la Festivalurile de la Val-de Marne şi Sofia”.
     Un semn al revenirii la viaţă a fost, desigur, premiera noului lungmetraj al lui Marian Crişan, Berliner, aproape ca „în vremurile bune”. Numărul dedică multe pagini evenimentului, prezentat în mai toate cinematografele care au funcţionat, pe aproape tot teritoriul naţional, în februarie-martie, unde autorul şi membrii echipei participând la multe întâlniri cu publicul şi presa de specialitate. Editorialul marchează importanţa acestei reveniri mai ales pentru  că „discursul iniţiat de Marian Crişan a fost deosebit de incitant, el continuă, în acest număr, în forma unui interviu care examinează întreaga lui filmografie”
     Starea cinemaului românesc şi internaţional în pandemie este analizată şi în eseurile cuprinse în dosarul „Remember 2020.Experienţa distanţei”, dar şi în alte materiale care se referă la reconsiderarea modelului industrial, a patrimoniului cinematografic, la redimensionarea cinefiliei, în general, cu ajutorul platformelor de streaming şi a reţelelor de socializare.
La această problematică se referă şi textele incluse în rubricile „Cronica filmului”, „Festivaluri”, „Sala de cinema”, „Micul ecran”.
     În acest număr semnează: Laurenţiu Damian, Dana Duma, Marilena Ilieşiu,  Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Dinu-Ioan Nicula , Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Marian Sorin Rădulescu, Luminiţa Comşa , Călin Boto, Georgiana Muşat, Andreea Pătru .
 
(19.05.2021)

Tags: dana duma, marian crisan, revista film 2021

Comments: