Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Proiecție Docuart: „Anul Dragonului”, luni, 7 septembrie


     Anul Dragonului, în regia lui Iulian Manuel Ghervas și a Adinei Popescu, completează seria de documentare românești din cadrul Proiecțiilor Docuart de la Cinema Muzeul Țăranului Român.

     Filmul urmărește comunitatea de imigranți chinezi din București, care încearcă să trăiască într-o țară radical diferită de cea din care provin.
     Regizorii vor fi prezenți în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii, după difuzarea documentarului.
     Despre cum a ajuns la această temă, Adina Popescu spune: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adică la granița dintre <<lumea chinezească>> și restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, în partea de nord a orașului, adică în cartierul Colentina și mai departe spre comuna Voluntari, unde se află, de fapt, și faimosul complex Dragonul Roșu. Așadar, începusem să-i văd pe chinezi pe stradă, în piață și la hipermarket-uri și să-mi pun întrebări legate de ei. Cum se descurcă acești oameni în România? Cum și dacă s-au adaptat aici?”
     Inițial, a fost gândit ca un film de ficțiune, minimalist, însă acesta și-a schimbat direcția, rămânând fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acești imigranți. „Cumva, o parte din povestea asta s-a păstrat și în documentarul Anul Dragonului (2013), unde există un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rătăcește dezorientat prin peisajul social şi economic din România actuală, devenind, fără voia sa, eroul unor mici situaţii hilare sau dramatice, la intersecţia dintre două culturi total diferite”, afirmă Iulian Manuel Ghervas.
     Proiectul face parte din inițiativa Docuart pentru revigorarea și promovarea filmului documentar românesc, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Radio România Cultural.
     Intrarea este liberă.
     Detalii: Docuart.ro // Facebook


Tags: adina popescu, anul dragonului film, iulian manuel ghervas, proiectiile docuart la mtr

Comments: