Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul “QED” pe DVD la Sibiu, în 10 iunie


Lungmetrajul QED - Quod Erat Demonstrandum, în regia lui Andrei Gruzsniczki, va fi disponibil, din 15 iunie, în format DVD.

Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, apreciat de presa internaţională, proiectat la Roma (Premiul Special al juriului), New York sau Karlovy Vary, QED îi are în rolurile principale pe Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr.
Lansarea oficială a filmului pe DVD va avea loc miercuri 10 iunie, de la ora 20, la Librăria Habitus din Sibiu. Evenimentul se va desfăşura în cadrul cinematecii “CINE M-A văzut la Habitus”, în prezenţa actorilor Ofelia Popii (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu) şi Sorin Leoveanu (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), a producătorului Velvet Moraru şi a regizorului Andrei Gruzsniczki.
QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producţiile americane de anii 40, precum OSS, The Iron Curtain şi The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie „The Independent Magazine” din New York. 
Spectatorii îi vor reîntâlni în QED şi pe actorii Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin. 
DVD-ul conţine subtitluri în limbile engleză, franceză, italiană, maghiară şi ebraică, making of, scene căzute la montaj, dar şi o broşură de prezentare a personajelor.
QED a fost remarcat în presa internaţională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, şi costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicaţiei americane „Variety”, QED este „excelent filmat în alb-negru” şi a reuşit „o remarcabilă recreare a epocii”. Produs de ICONproduction şi filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la Moromeţii (1988) încoace. Montajul filmului este semnat de Dana BunescuFormulele matematice şi calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului şi activistului Nicuşor Dan.
Filmul a fost proiectat la mai multe festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius şi Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul „Variety Critics Choice”, iniţiat de renumita publicaţie americană.
QED a mai obţinut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST şi a fost singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. A câştigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.
La Gala Premiilor Gopo din acest, Florin Piersic Jr. şi Ofelia Popii au fost desemnaţi cei mai buni actori în rol principal pentru QED, Virgil Ogăşanu şi Alina Berzunţeanu au primit trofeele pentru rolurile secundare, iar Cristian Niculescu a fost câştigătorul Premiului pentru cele mai bune decoruri.  
La Gala Premiilor Uniunii Cineaştilor din România pentru 2014, Sorin Leoveanu a fost distins cu Premiul UCIN pentru cel mai bun actor.
DVD-ul va fi disponibil în reţeaua librăriilor Cărtureşti, Humanitas, la Librăria Engleză din Bucureşti şi la Librăria Habitus din Sibiu.
QED este produs de Velvet Moraru, prin ICONproduction, casa de producţie care a realizat şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010).
Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

 
 


Tags: andrei gruzsniczki, iconproduction, lansare qed pe dvd la sibiu, qed film, quod erat demonstrandum film, velvet moraru

Comments: