Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„O vară de neuitat” de Lucian Pintilie, la Cinemateca ICR Viena


Institutul Cultural Român de la Viena organizează joi, 12 martie, la ora 19.00, proiecţia filmului O vară de neuitat (1994) în regia lui Lucian Pintilie.


     Evenimentul se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti. 
ICR Viena proiectează, în perioada 2014 – 2015, integrala filmelor lui Lucian Pintilie. Proiecţia filmului
O vară de neuitat marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, aniversată pe 20 martie. Coproducţia româno-franceză este bazată pe nuvela Salata de Petru Dumitriu şi a avut premiera acum 21 de ani. Filmul, ale cărui dialoguri sunt în limba franceză, engleză şi română, este subtitrat în limba engleză. 
Acţiunea are loc în România anilor '20. Personajele principale sunt tinerii soţi Dumitriu, interpretaţi de Claudiu Bleonţ şi Kristin Scott Thomas. Transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea, soţia fidelă, de o frumuseţe ieşită din comun, întâmpină cu dispreţ avansurile generalului Ipsilanti (Marcel Iureş). 
Din distribuţia filmului fac parte şi Magda Catone, Răzvan Vasilescu, George Constantin, Olga Tudorache, Mihai Constantin şi Dragoş Pîslaru. 
Filmul a fost nominalizat pentru premiul Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 1994, iar în 1995 a câştigat premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru scenografie. 
Proiecţiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA. Intrarea este liberă. 
Detalii: www.icr.ro / facebook

Tags: claudiu bleont, icr viena, lucian pintilie, marcel iures, o vara de neuitat

Comments: